Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jak jsme na tom s mytím rukou? Vědci se při pohledu na lidskou hygienu zhrozili

WC
WC
Foto: Pixabay

Desítka studentů zhruba měsíc co nejnápadněji sledovala chování lidí na veřejných toaletách a umývárnách v Heidelbergu a okolí. Výsledek je jasný. Ženy si myjí ruce důkladněji než muži.

Vědci soukromé rehabilitační vysoké školy v Heidelbergu zdůraznili, že obě pohlaví mají v hygieně co dohánět. Zatímco 11 procent pozorovaných mužů si ruce neumylo vůbec, u žen to byla jen tři procenta. Vodou a mýdlem si ruce omylo 82 procent žen, ale jen 51 procent mužů.

"Studenti Fakulty užité psychologie postávali co nejnápadněji v umývárnách restaurací rychlého občerstvení, na odpočívadlech, na nádraží i v menze," řekl vedoucí studie Frank Musolesi. Autoři studie nedokážou odhadnout, jak by se výsledky změnily, kdyby byli pozorovaní lidé u umývadla zcela sami.

Studie dospěla k ještě výraznějším rozdílům v hygienických návycích mužů a žen než průzkum, který v roce 2013 uskutečnila Spolková centrála pro zdravotnickou osvětu (BZgA). Pětadevadesát dotázaných mužů tehdy tvrdilo, že po použití toalety si umývají ruce "téměř vždy". U žen to bylo dokonce 98 procent.

Právě v zimním období je podle Musolesiho důkladné mytí rukou důležité. "Poučení zní: Myjte si důkladněji ruce a budete potřebovat méně prášků," řekl vedoucí studie.

Pokud by se lidé z heidelberského pozorování sečetli, nemylo si ruce po použití záchodků zhruba sedm procent z nich. 27 procent si opláchlo ruce pouze vodou a přibližně 58 procent sice sáhlo i k mýdlu, ale neumylo si ruce s požadovanou důkladností. Jen přibližně osm procent si umylo ruce tak, jak to doporučuje BZgA: Nejméně 20 sekund vodou i mýdlem - a nejen dlaně, ale také prostory mezi prsty.

V jiném průzkumu BZgA k mytí rukou uvedlo 87 procent lidí, že si myjí ruce pokud možno mýdlem nebo mycím mlékem. Ale jen 38 procent respondentů dodržuje doporučený čas mytí nejméně 20 sekund.

Témata:  WC zdraví muži voda

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy