reklama

Přiznejme si – kolik z nás věnuje pozornost tomu, jak vypadají naše peřiny? Ukládáme se do nich každý večer a trávíme v nich téměř třetinu života. Přesto je neměníme tak často, jak bychom měli. 

Pokud plánujete romantický večer, nebo si prostě chcete jen užít klidný a osvěžující spánek, měli byste se ujistit, že jsou vaše peřiny a povlečení tak čisté, jak jen je to možné. Proč? Na to dopovídá Philip Tierno, profesor mikrobiologie a patologie na NYU School of Medicine.

„Když neperete peřiny a povlečení, hromadí se v nich velké množství částic, včetně odumřelých buněk lidské kůže. Tyto buňky slouží jako potrava pro roztoče, jejichž fekálie jsou velmi alergenní,“ cituje jeho slova server The Independent.

To znamená, že vám mohou způsobit podráždění, kýchání, svědění očí a celou řadu dalších špatných reakcí. Špinavé peřiny také mohou být plné houbových spór, plísní, prachu a dokonce i kusů hmyzu - což může vaši alergii ještě zhoršit.

A ještě děsivější podle Tierna je, že na ložním prádle, které není pravidelně práno v horké vodě, mohou přežívat stafylokokové bakterie. I když tento typ bakterií žije běžně na naší kůži a sliznicích, pokud se dostane do krevního řečiště přes nějakou ránu, může to mít ve výjimečných případech fatální důsledky.

Divíte se teď, v čem všem to vlastně můžete spát? My rozhodně ano. Tierno proto na závěr přidává jednu radu – perte povlečení každý týden, problémům se vyhnete.