Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léky, které zabíjí? Možná je máte doma, lékaře z nich jímá hrůza

Léky, ilustrační foto
Léky, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Nejsou to jen antibiotika, která lékařům nedají spát. Jejich nadužívání sice způsobuje, že bakterie mutují a stávají se stále odolnějšími, kromě této krize ale procházíme ještě jednou, o které se až tak nemluví. Svět se totiž nachází i v "opioidové krizi".

Jak nyní informuje americký server Voice of America, americký institut Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) před tímto fenoménem opakovaně varuje.

Server uvádí, že se v současnosti nacházíme v „opioidové krizi. "Více než 40 Američanů každý den zemře na předávkování opioidy na předpis," uvedl například Tom Frieden, ředil CDC, tento měsíc. "Nadměrné předepisování opioidů – zejména na chronickou bolest – je hlavní příčinou americké epidemie předávkování léky," dodal.

Počet lidí, kteří zemřou v důsledku předávkování opioidovými léky, které tlumí bolest, každoročně převyšuje počet lidí, kteří zemřou na předávkování drogou heroin, která se také řadí mezi opioidy.

Frieden také spolu s kolegyní Debrou Houryovou v rámci studie, která byla v dubnu uveřejněna v lékařském časopisu New England Journal of Medicine, uvedl: "Nevíme o žádném jiném léku, který je běžně používán na léčbu nefatálního stavu, který by tak často pacienty zabíjel."

Server připomíná, že syntetické léky obsahující opium, mezi které se řadí například Vicodin a Oxycontin, se na trh dostaly spolu s agresivní marketingovou kampaní v polovině 90. let minulého století.

"Rychle získaly na popularitě, protože spolu s utlumením bolesti navozovaly pocit euforie. Tehdejší studie slibovaly, že tyto léky mají jen malé riziko vzniku závislosti," podotýká server.

Vysvětluje také, že s představením těchto zdánlivě zázračných léků se okamžitě značně zvýšil počet jejich předepsání lékaři. "Netrvalo dlouho a tyto léky se začaly používat rekreačně," uvádí.

Mezi lidi, kteří takto léků zneužívali, patří i Nina (35), které se nakonec své závislosti podařilo zbavit a dnes pracuje jako úspěšná dodavatelka jídel ve Washingtonu.

"Lidé to tehdy nesledovali tak, jako to dělají dnes. Takže jsem svůj předpis ‚ztratila', nebo mi ‚spadl do dřezu', nebo ‚jsem ho zapomněla u babičky'," vzpomíná. Lék jí dle jejích slov pomáhal uklidnit se.

Server s odkazem na lednovou studii také varuje, že většina pacientů, kteří předávkování přežijí, v užívání těchto léků pokračují. Je u nich také velké riziko, že dojde k dalšímu předávkování.

Doktorka Bernadette Solouniasová z marylandské léčebny Ashley Addiction Treatment varuje, že fakt, že jde o lékaři předepisované léky, pacientům často znesnadňuje uvědomit si, že mají problém a stali se na svých lécích závislými.

Souhlasí také s novým vyjádřením CDC, podle kterého opioidy lidem, kteří jsou na nich závislí, mohou i naopak způsobovat větší bolest. Přechod na jiný typ léků a zbavení se závislosti, což následně přispěje ke zlepšení jejich životního stylu, proto pro ně má značné pozitivní dopady.

CDC proto připravuje nové předpisy, které by měly snížit riziko zneužívání léků a soustředit se na krátkodobé předepisování místo dlouhodobého. To ale podle serveru pobuřuje některé pacienty, kteří tyto léky potřebují na návaly nemoci po operacích. Tvrdí, že nyní s nimi bude zacházeno jako se závislými, ačkoliv léky užívají řádně.

Témata:  léky lékaři

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy