Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Co s lidským tělem udělá nejpálivější paprička na světě? Lékaři nevěřili vlastním očím

nejpálivější chilli paprička (Carolina Reaper)
nejpálivější chilli paprička (Carolina Reaper)
Foto: Wikimedia Commons

Máte rádi pikantní jídlo? A kdy je pálivost ještě příjemná a kdy už hazardujete se zdravím? Vědci popsali první případ působení extrémně pálivé papričky Carolina Reaper na lidské tělo. A rozhodně to není něco, co byste také měli zkoušet.

Na pohled vypadá Carolina Reaper jako trošku seschlá červená paprika, kterou koupíte téměř kdekoliv nebo kterou si vypěstujete doma ve skleníku. Carolina Reaper je hybridní chilli paprička druhu paprika čínská. 

V roce 2013 ji zapsali do Guinessovy knihy rekordů jako Nejpálivější na světě. Na Scovilleho stupnici dosáhla více než dva miliony bodů. Pro srovnání, odrůda papriky kapie se pohybuje od nula do sto bodů.

Případ 34letého muže, který popsali vědci, ale ukázal, že na první pohled nevinná paprička může způsobit závažné zdravotní problémy.

Muž nejpálivější chilli papričku na světě snědl na jedné ze soutěží, kde se lidé trumfují v pojídání pálivých věcí. Ihned po soutěži pociťoval nevolnost, suché dávení bez zvracení, Pak se objevily také nesnesitelné bolesti krku a hlavy. Způsobilo jejich výrazné zúžení několika tepen v mozku. Podle lékařů jde o první podobný případ, kdy tyto zdravotní problémy způsobila chilli paprička.

V následujících dnech po snědení papričky muž zažil několik záchvatů nesnesitelné bolesti hlavy, které trvaly řádově sekundy. Vyhledal proto lékařskou pomoc. Když přišel do nemocnice, lékaři si nebyli jisti, co mohlo bolesti způsobit. Magnetická rezonance a CT neukázaly žádné krvácení či krevní sraženiny.

Muž neměl ani problémy s řečí, se zrakem, oslabené svalstvo či jiné neurologické problémy.

Pak podstoupil peciální CT vyšetření, které zobrazuje krevní soustavu, Až tehdy lékaři zjistili, že několik tepen v mozku se zúžilo. Zjištění vedlo k diagnóze takzvaného reverzibilního mozkového vasokonstrikčních syndromu (RCVS). Ten způsobuje spontánní rozvoj vazospasmů (křečovitého zúžení) mozkových tepen.

Podle lékaře Kulothungana Gunasekarana , hlavního autora studie, o které informuje odborná server BMJ Case Reports, jde o první známý případ, kdy chilli paprička způsobila člověku takového změny. Obzvláště závažné případy mohou vést až k ohrožení života.

Syndrom často vyvolávají léky či drogy, testy moči však ukázaly, že muž žádné neužíval. Další CT vyšetření mozku a tepen o pět týdnů ukázaly návrat do původního stavu.

Nejde o první případ, kdy chilli papričky způsobily vážné problémy. V roce 2016 chilli paprička způsobila 47letému muži prudké zvracení, které vedlo až k natržení jeho jícnu. Podle lékařů měl štěstí, že přežil.

Témata:  jídlo zdraví nejpálivější chilli paprička

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy