Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Jaká je minulost sluneční soustavy? Tajemství se nachází v nejdražším objektu ve vesmíru

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixmac

Vědci po dlouhém zkoumání potvrdili, že fragmenty meteoritu nazvaného Almahata Sitta nalezeného v roce 2008 v Sudánu je zbytek planety, který se do sluneční soustavy uvolnil krátce před jejím úplným zformováním. O fascinujícím objevu referuje The Indepedent.

Meteorit by měl pocházet z protoplanety. Ty se pohybovaly naší solární soustavou ještě předtím, než se ustálily oběžné dráhy současných planet. Současné planety vznikaly tak, že se protoplanety srážely a slučovaly a vytvářely tak současná tělesa.

Podle některých teorii je pozemský Měsíc vlastně takovou protoplanetou. Některé protoplanety se úplně rozpadly a vznikly z nich pásy meteoritů. Podle jiných expertů mnohé protoplanety zmizely v mezihvězdném prostoru. Teprve díky zkoumanému meteoritu se vědci o nich dozvídají další podrobnosti.

To, že súdánský meteorit pochází právě z protoplanety, dokazují diamanty. Ty totiž vznikají pod vysokým tlakem a druh diamantu, který byl v meteoritu nalezen, vzniká pouze při vysokých tlacích a teplotách, které jsou možné jen při formování kosmických objektů velikosti planet.

Podle profesora Philippa Gilleta z univerzity v Lausanne, je tento objev naprosto unikátní: „Protoplanety byly stavebními kameny. Dosud jsme po nich neměly žádné pozůstatky. Tento objev potvrzuje všechny naše teorie.“

Podle vědců diamanty v meteoritu vznikly v prvních 10 milionech let naší sluneční soustavy pod obrovským tlakem 20  gigagapascalů. Stáří se pak odhaduje minimálně na miliardu let. Již objev meteoritu byl v roce 2008 unikátní. Poprvé se jej totiž vědcům podařilo zaměřit ještě před vstupem do atmosféry.

Původně se předpokládalo, že se meteorit úplně rozpadl. Díky práci skupiny vědců z chartúmské univerzity se podařilo v Núbijské poušti místo dopadu lokalizovat a zachránit 5 kilogramů vzorku. Ty teprve nyní vydaly svoje tajemství o vzniku naší sluneční soustavy.

Témata:  meteorit meteority Súdán

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 19:56

Speed Marathon: Policie za pátek eviduje tisíce přestupků

Během pátečního celostátního bezpečnostního opatření dopravní policie zaznamenala celkem 2166 dopravních přestupků. Nejčastějším prohřeškem bylo překročení nejvyšší povolené rychlosti, což tvořilo téměř tři čtvrtiny všech dokumentovaných přestupků. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy