reklama

Francouzská kavalerie zajala nizozemskou flotilu

Psal se leden 1795 a francouzská revoluční armáda postupovala hlouběji do území dnešního Holandska. Chladné počasí potom způsobilo jednu z nejpodivnějších bitev té doby. Důstojník Jan Willem de Winter byl vyslán, aby dobil přístav Den Helder. Jaké bylo jeho překvapení, když zjistil, že celá nizozemská flotila kousek od pobřeží přimrzla v tlusté vrstvě ledu. Francouzi na koních flotilu snadno obklíčili a přemohli posádku. Je to jediný zaznamenaný případ v historii, kdy byla flotila zajatá útokem kavalerie. 

Zakladatel scientologie bojoval námořní bitvu s neviditelným nepřítelem

V květnu 1943 nebyl Ron Hubbard ještě známý, jako zakladatel scientologického kultu. Velel lodi USS PC-815, jejíž specialitou byl lov ponorek. Hubbard dostal příkaz, aby se plavil z Portlandu do San Diega. Cestou na radaru něco zachytil a byl přesvědčený, že to je japonská ponorka. Velitel tedy zavolal na pomoc menší flotilu a další bezmála tři dny ponorku lovil.

Poté, co se nepodařila najít o nepříteli žádná zmínka, byli Hubbard a spol. odvoláni. Později se ukázalo, že budoucí vrchní scientolog bojoval 68 hodin dlouhou námořní bitvu proti v té době už dávno velmi dobře zmapovanému ložisku magnetitu.

Britové zdrogovali Osmanskou říši

Tento příběh se odehrál v listopadu 1917. Britové byli uprostřed konfliktu s Osmanskou říší, která napadla v průběhu I. světové války některé jejich kolonie. Turci byli zahnáni do města Sheria a byli připraveni ho tvrdě bránit. Člen britské rozvědky Richar Meinertzhagen se rozhodl vyřešit situaci vskutku šalamounsky.

Na obklíčené Osmany z ničeho nic začaly pršet propagační letáčky a cigarety. Nikdo už asi nezjistí, co se Turkům tehdy honilo hlavou - každopádně nikdo z nich nepojal žádné podezření a armáda začala spokojeně pokuřovat. Cigarety byly plné opia. A když pak druhý den Britové Sheriu napadli, setkali se jen s velmi malým odporem. Mnozí obránci se nedokázali ani postavit na nohy.

Bitvu rozhodl meteorit

Lucullus byl římský politik a vojevůdce v průběhu třetí mithridatické války v letech 76. - 63 před naším letopočtem. Chystal se napadnout Pontské království, dokud byla jeho armáda pryč. Byl pak velmi překvapen, když jeho invazní jednotky narazili na samotného krále Mithridata z Pontu.

Armády byli na pokraji bitvy, když v tom "ohnivá koule" spadla z oblohy přímo mezi znepřátelené strany. Zprávy z obou stran naznačují, že se obě armády lekly hněvu svých bohů a co nejrychleji utekly. Meteorit se tak stal prvním mimozemským vítězem bitvy na naší planetě. Lucullus se už později zlobě z nebes pravděpodobně vyhnul, neboť jeho tažení bylo nakonec úspěšné.

Odchod na záchod způsobil válku

Incident na mostě Marca Pola se odehrál mezi 7. a 9. červencem 1937. Most ležel přesně na hranici mezi Čínou a Japonským císařstvím. Bylo to období vysokého diplomatického napětí a na obou stranách mostu stáli vojáci. V noci na 7. července provedli Japonci několik neplánovaných manévrů, což vedlo ke krátké výměně střeliva. Poté, co střelba ustala, se vojín Shimura Kikujiro z japonské armády nevrátil na své místo.

Japonci byli skálopevně přesvědčeni, že Čína jejich vojáka zajala a vymlouvá se, že to neudělala. V ranních hodinách proto napadli čínské pozice a obě strany utrpěly značné ztráty. Bitva se nakonec přelila v druhou čínsko-japonskou válku, která časem hladce splynula s II. světovou. Vojín Shimura se později toho dne na svou pozici vrátil a nemohl uvěřit svým očím a uším. Všem vysvětlil, že ve skutečnosti poodešel stranou na toaletu a cestou zpět se ztratil.

Slepý král v bitvě

V nejbizarnějších vojenských okamžicích historie je i česká stopa. Jan Lucemburský přijel do bitvy u Kresčaku slepý, ale nezabránilo mu to boje se zúčastnit. V průběhu bitvy začalo být jasné, že jeho strana bitvu prohraje. Ostatní rytíři údajně nebyli schopní Jana přesvědčit, že vyrazit v ten moment na nepřítele nebyl nejlepší nápad. A tak se svým slepým králem zemřeli na bitevním poli.

Voják se stal veteránem tří armád

V roce 1938 byl tehdy osmnáctiletý korejec Yang Kyoungjong odveden do japonské císařské armády, aby bojoval se Sověty. O rok později ho nepřítel zajal v bitvě u řeky Chalchyn a odveden do pracovního tábora. V roce 1942 byl pak Sovětský svaz v tísni. Vojenská strategie "poslat na nepřítele tolik vojáků, že mu dojdou kulky" byla personálně vyčerpávající. A tak byl Yang (pravděpodobně pod pohrůžkou smrti) "přesvědčen, aby se přidal k sovětské armádě.

V roce 1943 korejce zajala Německá armáda. Ta zjistila, že sovětská taktika není vůbec špatná a dvojnásobného veterána také "přesvědčila". Poslední zajetí Yanga čekalo v červnu 1944, tentokrát od Američanů. Po své cestě třemi armádami se rozhodl, že ke čtvrté už se přidat nechce. Zbytek života pak spokojeně dožil v americké Illinois, kde také v roce 1992 zemřel.

Britové si potopili svou vlastní vlajkovou loď

HMS Victoria začala svou cestu po mořích v roce 1888 a od začátku jí bylo souzeno stát se vlajkovou lodí středomořské flotily. V červnu 1893 se admirál George Tryon a 10 bojových lodí vydalo na moře. Seřadili se do dvou řad, mezi kterými byla mezera pouhý jeden kilometr. Poté se velitel rozhodl udělat něco šíleného.

V admirálovi se zřejmě probudila jeho skrytá láska pro synchronizované plavání. Nařídil dvěma předním lodím, aby se ve stejný čas otočily o 180° a pluly zpět do přístavu. Vnitřním prostorem mezi řadami. Lodě se tam prostě nemohly vejít, ale to si admirál zřejmě nespočítal. Došlo k nevyhnutelné srážce, která jednu z extrémně drahých válečných lodí těžce poškodila a druhou poslala ke dnu.

A byla to právě vlajková loď Victoria, která za sebou v té době měla pouhých 5 let ve službách námořnictva. Tomu se říká předčasný důchod. Při nehodě zemřela také více než polovina posádky. Mezi nimi i Tryon, pro kterého to pravděpodobně byla schůdnější varianta, než čelit posměchu a poměrně vysokému účtu za svou hloupost.