Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Už žádné zkažené jídlo? Vědci vymysleli netradiční zlepšovák, který ocení naprosto každý

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Vědci z kanadské univerzity vyhlásili válku zkaženému jídlu. Díky jejich vynálezu nebudou již lidé nadále muset rozbalené jídlo očichávat a složitě zkoumat. Okamžitě totiž uvidí zda je závadné nebo ne.

Jak poznat zda je jídlo závadné? Někdy je to patrné na první pohled, někdy to ale pouhým okem nepoznáme. Podle kanadských vědců byste ale nyní měli poznat zda je jídlo zkažené okamžitě po jeho rozbalení. Za pomoci speciálního detektoru, který bude implementován přímo do obalu.

Do plastového obalu v němž je jídlo uloženo bude zakomponován film, jež se jasně rozzáří pokud přijde do kontaktu s bakteriemi, například se zákeřnou E.Coli. Indikátor by měl být naprosto spolehlivý a pro svoji činnost ani nepotřebuje být v přímém kontaktu s jídlem, stačí že bude v jeho blízkosti.

Vědci za sebou mají již i první úspěšné testy. Detektor o velikosti poštovní známky se jasně rozzářil v momentě, kdy jej přiblížili k závadnému jablečnému džusu. Výzkumníci z McMasterovy univerzity, kteří za objevem stojí proto již plánují další kroky. Nyní by chtěli vyvinout film jež pozná další bakterie, například salmonelózu.

Že jde o opatření více než žádoucí dokládají čísla Světové zdravotnické organizace. Podle nich podobná onemocnění zabijí ročně po celém světě více než 420 tisíc lidí. Varovné záření je zatím viditelné pouze pod fluorescenčním skenerem. Vědci už ale vyvíjejí speciální přístroj pod nímž bude varování jasně zřetelné. Bude mít velikost krabičky od sirek a půjde připevnit na mobilní telefon.

Témata:  jídlo salmonelóza vědci

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:16

Zaměstnanci UNRWA tvrdí, že je izraelská armáda po zadržení mučila

Zaměstnanci Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA), které zadrželi izraelské bezpečnostní složky, hovořili o špatném zacházení a mučení v době zadržení. Upozornil na to ve čtvrtek ředitel UNRWA Philippe Lazzarini, uvedl server The Guardian.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy