reklama

Vědci na základě antropologických výzkumů opravdu tvrdí, že úsměv a oční kontakt značí náklonnost. Platí to navíc napříč kulturami a bez ohledu na zvyklosti. Samotný úsměv ale ještě nezaručuje, že má žena zájem o muže jako o (sexuálního) partnera. Může totiž jít i o jen přátelskou náklonnost.

Vědci z univerzity v ohijském Daytonu nicméně na základě výzkumu tvrdí, že příznivá jsou jakákoliv gesta, kterými žena projevu muži důvěru. "Když se nám někdo líbí, dáváme mu najevo že má naši důvěru. Třeba přímým pohledem do očí." říká doktor Matthew Montoya.

Při svém výzkumu také použil mnoho starších studií, které již byly na toto téma sepsány v uplynulých dekádách. Zjistil přitom, že řada gest a projevů byla opakovaně posouzena jako náznaky zájmu. Nejde jen o projevy neverbální, mezi indikátory přitažlivosti také například patří, že žena sama posouvá konverzaci dál.

I přesto že většina těchto indikátorů funguje napříč kulturami, platí i zde určitá specifika. Například v západní kultuře je za projev zájmu považováno třeba i pokyvování hlavou. Při interakci například s ženou z Asie to ale vůbec nemusí hrát roli.

Co ale znamená, když si žena hraje s vlasy? Po dlouhou dobu to bylo považováno za jasný signál zájmu. Podle vědců je to ale pouze společenské klišé, které se nezakládá na pravdě. Podle posledního výzkum nemá totiž dotýkání se vlasů žádnou spojitost se zvýšeným zájmem ze strany ženy.

Zvedání obočí, používání gest nebo naklánění se rovněž podle vědců nejsou ukazatele zájmu. Podle Montoyi nemusí tyto poznatky sloužit pouze mužům, kteří chtějí zjistit jestli se jejich rande vyvíjí dobře. Mohou pomoci například byznysmenům, kteří se na obchodní schůzce snaží uzavřít důležitou dohodu.

„Takto můžeme obecně určit, jestli je mezi dvěma lidmi důvěra a jaký k sobě vlastně mají vztah. Je to důležité například v momentě kdy mluvíte se svým lékařem. Musíte z něj mít pocit, že s vámi jedná na rovinu. Nebo ve chvíli, kdy rodiče promlouvají ke svým dětem.“ uzavírá vědec.