Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Mohl by Hannibal Lecter provádět své otřesné zločiny ve skutečném světě?

Vražda
Vražda
Foto: Pixabay

Film Mlčení jehňátek s vynikajícím Anthonym Hopkinsem v hlavní roli patří mezi kultovní snímky nejen hororového žánru. Dokonale zahraný kanibal Hannibal Lecter dokáže nahánět hrůzu již celým generacím filmových fanoušků.

Podobně ikonickou postavou je i vyšinutý hoteliér Norman Bates z legendárního Hitchcockova filmu Psycho. Mají ale tito filmoví zabijáci nějaký reálný základ, respektive mohli by fungovat a zabíjet i ve skutečném světě?

Tuto otázku si kromě miliónů filmových fanoušků položili i američtí psychiatři Samuel Leistedt a Paul Linkowski. Své závěry pak prezentovali v americkém vědeckém žurnálu Science News. K jakému závěru došli?

Oba lékaři v první řadě upozorňují, že některé vlastnosti filmových psychopatů jsou značně přehnané. U skutečného masového vraha se pravděpodobně nedočkáte frenetického smíchu. Proč? Protože většina z nich jsou chladnokrevní lidé bez emocí.

Nakolik reálný je tedy takový Norman Bates, jenž se své chronické potíže s matkou rozhodne řešit velice brutálním způsobem? Vědci upozorňují, že Batesova postava má reálný předobraz ve vrahovi jménem Ed Gein.

Ten byl zatčen v USA v roce 1957, přičemž slavný film byl natočen o tři roky později. Gein se při svých zločinech vyžíval v kanibalismu a nekrofilních praktikách. Příčinou jeho jednání byl (stejně jako u filmového Batese) problematický vztah s matkou. Vrah z filmu Psycho tedy má reálný základ.

Problémem u Batese nicméně je, že oněch reálných základů má až příliš. Vědci upozorňují že v reálném světě se neděje, aby některý zločinec trpěl tolika psychickými úchylkami najednou. Hitchcockův zabiják je proto podle nich přehnaný.

A co takový démonický psychiatr Hannibal Lecter? Ten se mimo jiné vyznačuje až nadpřirozenou inteligencí. Tou ale podle Linkowskiho sérioví vrahové většinou neoplývají. Lecterův základní charakterový rys tak prý nepůsobí příliš reálně.

Známý kanibal se ve filmu chová jako člověk z vyšší společnosti, který si rád poslechne symfonický orchestr a ví, k čemu je dobrá lahev Chianti. Skuteční sérioví vrahové ale prý takoví nejsou.

Postava Hannibala kanibala je tak podle psychiatrů důsledkem trendu, jenž se ve filmech začal objevovat v 80. a 90. letech minulého století. Tehdy získali na popularitě postavy jakýchsi "psychopatů z vyšší třídy".

Ti s chladnou hlavou, jistou dávkou zločinné elegance a až démonickým klidem páchají zlo. Skuteční zabijáci jsou prý ale mnohem méně elegantní a také inteligentní.

Témata:  filmy masoví vrazi psychiatrie vražda

Aktuálně se děje

23. dubna 2024 10:02

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě UNRWA

Izrael kritizuje zprávu o neutralitě Agentury OSN pro palestinské uprchlíky (UNRWA). Ta přišla v pondělí s informacemi, že Tel Aviv nikdy nevyjádřil obavy ze zaměstnanců UNRWA, jejichž seznam dostává každoročně od roku 2011.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy