Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Víte, jak správně zpracovat zeleninu? Lidé dělají zásadní chybu, která se jim může vymstít

Zeleninový salát
Zeleninový salát
Foto: Pixmac

Říká se, že bychom měli denně sníst pět porcí ovoce a zeleniny. Přesněji řečeno, zdravotnické organizace doporučují sníst denně alespoň 200 g ovoce a 400 g zeleniny. Lepší je samozřejmě syrová zelenina, ale ani vařená není k zahození – pokud víte, jak ji správně připravit.

Způsob úpravy zeleniny je důležitý kvůli uchování důležitých živin. Víte například, jak správně uvařit brokolici? Přestože ji řada lidí nemá ráda, je tato zelená rostlina bohatá na vitamin C, (beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. Bohatá je samozřejmě i na vlákninu.

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti volným radikálům, toxickým a rakovinotvorným látkám.

Řada lidí brokolici, nebo třeba květák, vaří ve vodě – to je ale zásadní chyba. Právě tento způsob přípravy ale zbavuje zeleninu většiny prospěšných látek – a to nejen vitamínů, ale i glukosinlátů, které urychlují odbourávání hormonů estrogenů a snižují riziko rakoviny.

Vitamíny rozpustné ve vodě (jako je právě vitamín C) při vaření uniknou do vody. Stačí se podívat na barvu, jako bude voda po vaření brokolice mít – bude zbarvená do zelena. Pokud by vás náhodou napadlo tuto vodu v rámci „záchrany“ vitamínů vypít, moc si nepomůžete, spíš naopak. Server Business Insider varuje, že do vody unikají také pesticidy.

Mnohem vhodnější proto je brokolici nebo jinou zeleninu vařit pouze v páře. Podle expertů je právě tohle způsob, jak zachovat v zelenině co nejvíce živin. Je to způsob vaření, při kterém se v potravinách uchovávají vitaminy, minerály i důležité antioxidanty – a rozhodně se to netýká jen zeleniny.

Témata:  zelenina recepty a vaření jídlo

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy