Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Léto se blíží: Poptávka po opalovací kosmetice roste

Lidé v moři pořizují selfie
Lidé v moři pořizují selfie
Foto: Pixabay

Praha - Zájem Čechů o dovolené u moře se odráží také v růstu poptávky po opalovací kosmetice. Její spotřeba loni meziročně vzrostla o 18 procent a tržby stouply o 16 procent na 306 milionů korun. Vyplývá to z údajů výzkumné a analytické společnosti Nielsen.

Za posledních 12 měsíců se prodalo více než 2,85 milionu kusů opalovacíkosmetiky, která zahrnuje přípravky na opalování, po opalování i samoopalovací produkty.

Nejvíce lidé kupují opalovací kosmetiku v červnu. V tento měsíc se prodá až třetina opalovacích krémů. Poptávka ale roste i v listopadu a prosinci. Před třemi lety tvořila spotřeba během těchto dvou měsíců dvě procenta z celoroční spotřeby, před dvěma lety to bylo 4,6 procenta a loni 6,4 procenta. "Svědčí to o tom, že i podzimní a zimní zájezdy do exotických, slunečných krajin si získávají u českých turistů stále větší oblibu," uvedla Mária Hukelová ze společnosti Nielsen.

Nejvíc preferovaný ochranný faktor v produktech na opalování je faktor 30, následují faktory 20 a 50. "A právě třetí nejprodávanější faktor 50 stejně jako i faktor 50+ dokázaly jako jediné skupiny v rámci přípravků na opalování meziročně růst až dvojciferně," dodala Hukelová.

Nejvíce lidí kupuje opalovací krémy v drogériích, jde skoro o polovinu všech nákupů. Na druhém místě jsou hypermarkety a supermarkety.

Cestovní kanceláře očekávají, že letošní letní sezona bude rekordní, zájem Čechů o cestování do ciziny je veliký. Po zatím nejlepších předprodejích zájezdů na počátku roku zbývá k prodeji přibližně 40 procent nabídky zahraničních zájezdů. Kapacity na první polovinu července jsou téměř vyprodané. Češi loni vyjeli na 4,9 milionu cest do zahraničí.

Témata:  dovolená opalovací krémy Češi

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy