Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Zakrýváte v létě dítě v kočárku plenkou? Už to nikdy nedělejte, varují vědci

Děti
Děti
Foto: Pixabay

Současné vysoké teploty jsou nebezpečné především pro starší osoby. Ohroženy jsou ale i malé děti. Maminky se pokouší je chránit například tak, že přes kočárek hodí plenku, aby sluníčko nesvítilo přímo na jejich ratolest. Jenže to je velká chyba, tvrdí vědci.

Zdravotníci opakovaně varují, aby lidé nenechávali zvířata a už vůbec ne děti v rozpáleném autě. Kvůli teplému počasí, které v posledních dnech panuje, museli policisté před několika dny vysvobodit malé dítě z auta před jedním z brněnských obchodních center. Nebezpečná ale nejsou jenom auta.

Maminky by rozhodně neměly přikrývat dítě v kočárku plenou proti slunci. Plena přehozená přes kočárek na slunci může během krátkého času zvýšit teplotu uvnitř až o 15 stupňů. Zvyšuje se tak riziko přehřátí a riziko syndromu náhlého úmrtí dítěte.

Jedna ze studií například ukazuje, že teplota uvnitř nekrytého kočárku byla 22,2 stupně Celsia, po překrytí tenkou látkou dosáhla během půl hodiny hodnoty 33,8 stupně Celsia. Za hodinu teplota vyšplhala dokonce až na 37,7 stupně Celsia.

Jak nebezpečné to může být, názorně ukazuje i video, které koluje na internetu. Kočárek se v takovém případě stává stejně nebezpečnou pastí, jako rozpálené auto. Kvůli snížené cirkulaci vzduchu mohou teploty v kočárku rychle stoupat, podobně jako v horkém autě.

Témata:  děti zdraví počasí

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 9:26

Putin se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny

Ruský prezident Vladimir Putin oznámil, že se plánuje v květnu vydat na návštěvu do Číny. Bude to jeho první zahraniční cesta od opětovného zvolení do prezidentské funkce, která má posílit vztahy mezi Moskvou a Pekingem. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy