Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Nic nebude jako dřív? Tajná organizace vyvíjí zbraně budoucnosti. Změní válku tak, jak ji známe

válka
válka
Foto: Pixabay

Není tajemstvím, že Spojené státy investují do vojenské techniky a výzkumu více peněz, než Čína, Rusko, Saúdská Arábie, Indie, Francie, Velká Británie a Japonsko dohromady. Část těchto peněz odchází do zvláštní organizace, která má za úkol vyvinout nejmodernější válečné technologie a přinést válkám zcela nový rozměr. Organizace amerického ministerstva obrany známá jako DARPA stojí za nejmodernějšími vynálezy světa a australský server news.com.au přinesl přehled několika technologií, na kterých momentálně nejlepší mozky světa pracují.

Jedním z takových vynálezů jsou samořízené kulky. Ačkoliv na první pohled nezní tento nápad nijak přelomově, mohl by zcela změnit práci odstřelovačů. Autonomní kulky, které si samy najdou cíl, by tak mohly eliminovat problémy s povětrnostními podmínkami, větrem nebo prostými chybami střelce.

Samořízené kulky jsou součástí programu Extreme Accuracy Tasked Ordnance (EXACTO) a během posledních několika let v rámci tohoto programu vědci vyvíjejí munici s kalibrem 0,50, která může v letu manévrovat a měnit směr po vypálení ze zbraně.

Webové stránky společnosti DARPA popisují speciálně navrženou kulku jako "systém optického navádění v reálném čase", který sleduje a navádí kulky přímo do svých cílů. V roce 2014 se DARPA dokonce touto municí poprvé pochlubila na veřejnosti a ukázala, jak kulky mění směr za letu, jako by sledovaly svůj cíl.

Poměrně dlouhou dobu organizace pracuje i na systému bezpilotních letounů. V současné době testuje skupiny nízkorozpočtových opakovaně použitelných dronů, které se nemusejí po vykonání svého úkolu vracet na základnu, ale mohou se dobíjet ve vzduchu.

V praxi se tak po vykonání svého úkolu nalodí na letadlo létající vysoko v oblacích a po třiceti minutách jsou schopny znovu útočit či monitorovat situaci, dle jejich primárního úkolu. Cílem programu, vnitřně označovaného jako Gremlins, je vyvinout plnohodnotnou jednotku, která bude moci operovat kdekoliv na světě pouze ze vzduchu.

Není ani tajemstvím, že DARPA a americké letectvo pracují na hypersonických zbraních. První z nich je zbraň Tactical Boost Glide. Jde o systém, který pětkrát překonává rychlost zvuku. Druhým projektem je koncept zbraně HAWC. Oba sice pracují na jiných principech, smrtící jsou ale stejně.

V loňském roce zahájila organizace práci na novém projektu, známém jako Blackjack. Jde o soustavu družic na oběžné dráze, která má zajistit globální a trvalé komunikační pokrytí pro americké vojenské operace.

Je to v podstatě stejná myšlenka navržená Elonem Muskem a jeho organizací SpaceX, tato má ale poskytnout globální sledování a komunikaci pro americký vojenský personál.

Zřejmě nejzáhadnějším a nejzajímavějším projektem jsou takzvané časové krystaly. Myšlenku těchto krystalů poprvé přednesl v roce 2012 laureát Nobelovy ceny a profesor na MIT Frank Wilczek a pozdější pokusy ukázaly, že vytvořit tento bizarní kousek je možné. V roce 2016 dokonce první takový krystal vznikl.

DARPA se ale nápadu chytila a pracuje na něm ve velkém. O co se jedná? Časové krystaly jsou ve skutečnosti systémy atomů, které s periodickou pravidelností neustále rotují kolem sebe. V zásadě tak nabízejí pohled do malého kvantového vesmíru.

O časových krystalech se hovoří už nějakou dobu a některé weby dokonce tvrdí, že s jejich pomocí bude možné cestovat v čase. Tak jednoduché to sice není, i přesto se ale, na rozdíl od běžných krystalů, jako například diamantu, nenacházejí jen v prostoru, ale i v čase. Neustále se totiž pohybují, a bez nám známé formy energie.

Hovoří se o nich proto jako o perpetuum mobile, ačkoliv ani to není úplně správné. Krystaly totiž nedokáží žádnou energii generovat. Přesto se předpokládá, že by mohly sloužit jako mozky pro superpočítače či jinou elektroniku.

Jisté je, že jejich využití v praxi by z každé, i sebeobyčejnější elektroniky, vytvořilo mocnou a ohromující zbraň. K čemu přesně je ale DARPA vyvíjí nikdo neví.

Co je DARPA?

Pod zkratkou DARPA se skrývá Agentura ministerstva obrany pro pokročilé programy. Agentura zodpovídá za vývoj nových vojenských technologií. Na společnost s více než 3 miliardami dolarů zaměstnává poměrně málo lidí. Pracuje v ní 240 lidí, z nichž 140 jsou techničtí odborníci.

Agentura vznikla pod názvem ARPA v roce 1958. Jejím úkolem bylo udržet náskok USA a předejít překvapením ze stran ostatních států, jako byl například Sputnik 1, po kterém organizace vznikla. DARPA se jako název užívá od roku 1972, kdy se k dosavadnímu Advanced Research Project Agency přidalo ještě Defense.

DARPA po svém vzniku stála za zrozením zbraní s přesným mířením a neviditelné technologie, ale také něčeho tak důležitého pro každodenní život, jako je internet, rozpoznání hlasu či GPS tak malé, že ji mají zákazníci zabudovanou v malých přístrojích.

Pro své projekty, které si pečlivě vybírá, si obvykle pronajímá vnější pomoc. Z vysokého rozpočtu platí pracovní či výzkumné týmy z universit, vědeckých pracovišť i soukromých společností. Organizace prý nemá téměř žádnou hierarchii - je v ní vedení a zbytek. Nikdo neporovnává úrovně, což podle webu agentury znamená, že informace cestují rychle a agentura je tak flexibilní.

V dřívějších letech se DARPA věnovala automatickému řízení, webovým překladačům či biopalivům. Výzkumníci pracovali na strategickém užití sociálních sítí nebo mikro technologii.

Témata:  USA U.S. ARMY vědci válka

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy