Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Česko se vzpamatovává z bouřek a vichřice. Co nás čeká o víkendu?

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Praha - Čtvrteční bouřky provázené silným větrem odřízly od elektřiny až 17.000 odběratelů, škody jdou do milionů korun. Všechny poruchy na vedení vysokého napětí už energetici opravili. Výjimkou je lokalita Zlatá Olešnice na Jablonecku, kde je obtížně přístupný terén.

Nejvíc práce měli energetici v Ústeckém a Libereckém kraji a také na severu Moravy. "Během noci se nám podařilo opravit všechny poruchy na vedení vysokého napětí," informovala mluvčí energetické společnosti ČEZ Soňa Holingerová. Problém přetrvává ve Zlaté Olešnici na Jablonecku, kde ČEZ eviduje přes 400 odběrných míst bez elektřiny. "Je zde nepřístupný terén a těžký materiál musíme asi v kilometrovém úseku doslova tahat ručně," vysvětluje mluvčí. 

Škody způsobené čtvrtečními bouřkami zatím ČEZ nevyčíslil. První odhady se pohybují v jednotkách milionů korun.

Do čtvrteční půlnoci zaznamenali hasiči v Moravskoslezském kraji přes 70 výjezdů, nejhorší byla situace v Ostravě, kde bylo 24 zásahů. Při bouřkách nebyl nikdo zraněn a většinou nevznikly ani větší škody. Výjimkou je pouze poškozená kolárna u vlakového nádraží v Jistebníku na Novojičínsku. "Jednotky odstraňovaly ve čtvrtek večer vzrostlou lípu z budovy kolárny u železničního nádraží v Jistebníku, která objekt poškodila, ale provoz na trati nebyl omezen. Hasiči museli lípu zajistit vázacím popruhem, pomalu ořezat a nakonec opatrně stáhnout z budovy na zem," popsal zásah mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Dnes bude převážně velká oblačnost. Odpoledne na většině území přeháňky, na východě Moravy srážky ojediněle. Zejména v Čechách ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na jihovýchodě a východě Moravy až 20 °C, v 1000 m na horách kolem 9 °C. Mírný, během dne přechodně čerstvý severozápadní až západní vítr 4 až 8 m/s.

Předpověď na sobotu (00-24):Proměnlivá, převážně velká oblačnost a ojediněle, během dne místy přeháňky. Nejnižší noční teploty 10 až 6 °C. Nejvyšší denní teploty 14 až 18 °C, na Moravě až 20 °C. Mírný, postupně čerstvý severozápadní vítr 4 až 8 m/s, místy s nárazy kolem 15 m/s, bude k večeru slábnout, informuje chmi.cz.

Předpověď na neděli (00-24):Oblačno až zataženo a ojediněle, během dne na většině území přeháňky. Nejnižší noční teploty 11 až 7 °C. Nejvyšší denní teploty 13 až 17 °C, na Moravě až 20 °C. Mírný severozápadní až severní vítr 2 až 6 m/s.

Témata:  bouřky vichřice elektřina

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 14:18

Ukrajina získá systém Patriot od Řecka. Výměnou za americké záruky a kompenzaci

Řecko změnilo svůj postoj ohledně poskytnutí protivzdušné obrany Ukrajině. Nyní se rozhodlo, že systém Patriot Kyjevu poskytne, minimálně jeden.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy