Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Revoluce v dopravě? Rolls-Royce vyvíjí speciální pohon pro létající taxi

Taxi, ilustrační foto
Taxi, ilustrační foto
Foto: Pixabay

Farnborough - Britská strojírenská firma Rolls-Royce navrhla systém pro létající taxi. Letoun vybavený pohonem EVTOL (electric vertical take-off and landing) by mohl cestovat rychlostí 402 kilometrů za hodinu a uletět zhruba 800 kilometrů. Uveze čtyři až pět osob.

Koncepce EVTOL používá pro výrobu elektřiny technologii plynových turbín, které napájejí šest nízkohlučných elektrických pohonných jednotek. Křídla letounu se budou moci otáčet o 90 stupňů, což umožní, aby mohl vzlétnout nebo přistát vertikálně. Mohl by také využívat stávající heliporty a letiště.

"Věříme, že vzhledem k práci, kterou dnes na vývoji hybridního elektrického pohonu děláme, by tento model mohl být dostupný v období od začátku do poloviny roku 20. let. Za předpokladu, že lze takový životaschopný komerční model vytvořit," uvádí se v prohlášení firmy. 

Podobné projekty v poslední době oznámila řada leteckých a technologických firem, Airbus a Uber nevyjímaje.

Témata:  Rolls-Royce létající automobily taxi

Aktuálně se děje

11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy