reklama

Známe to všichni. Čekáme na balíček a namísto toho, aby poštovní doručovatel zazvonil, vhodí do schránky pouze lísteček o tom, že adresát nebyl doma. Ať už jste byli doma a nyní pěníte vzteky, nebo jste byli například v práci, výsledek je stejný - musíte na poštu osobně.

Na mnoha místech je to ale zejména v odpoledních hodinách časová sebevražda. Dlouhé fronty značí, že si na svou zásilku počkáte, a výjimkou nejsou ani fronty, v nichž na odbavení čekáte dlouhé desítky minut.

Naštěstí jim lze předejít, a to pomocí takzvané poštovní přihrádky neboli dodávací schrány. Pokud máte pocit, že jste o ni nikdy neslyšeli, možná jste ji jen zaregistrovali pod jiným názvem. Nejčastěji se jí totiž říká zkratkou P. O. Box, která je převzatá z angličtiny.

O co vlastně jde? Nejčastěji o schránku, která je instalovaná na poště a  která slouží k vyzvedávání korespondence. Pošta nedoručuje zásilky na adresu domu, ale pouze do skříňky.

Pokud si takovou schránu zřídíte, za poměrně malý finanční obnos dostanete vlastní schránku s číslem a vlastním klíčkem, takže se do ní nikdo jiný nedostane.

Tuto placenou službu používají nejčastěji firmy, ale mohou si ji zřídit i jednotlivci. Výhodu má pak zejména pro ty osoby, které například dostávají více pošty či jim chodí balíky nebo jiné zásilky častěji.

P. O. BOXy mají pro uživatele řadu výhod. Především je možnost vyzvednout si zásilky na poště bez čekání a v libovolném čase otevírací doby pošty.

Nemusíte se pro zásilku ani dostavit osobně, lze pro ni do schránky poslat například přítele, manželku či děti. Ke schránce totiž mohou mít přístup všechny osoby, které jsou oprávněné užívat stejnou schránu jako vy.

Na základě dohody s poštou je také možné nechat si dodávat prostřednictvím P. O. BOXu zásilky se standardní poštovní adresou bydliště či sídla. To znamená, že nemusíte u adresy uvádět číslo schrány, ale svou obyřejnou adresu tak jak jste zvyklí a pošta vám zásilku i přesto nechá v P. O. BOXu.

Schránku si lze zřídit na kterékoliv poště, která P. O. BOXy vlastní. Jediná překážka může nastat ve chvíli, kdy jsou všechny shrány rozebrané jinými uživateli. Pak vám nezbývá, než čekat, až se některá uvolní.

Využívání P. O. BOXu ale není zadarmo. Hradí se předem čtvrtletně nebo ročně a cena se odvíjí od počtu obyvatel v místě pošty. Pokud se pošta nachází v místě do 10 000 obyvatel, zaplatíte za schránu měsíčně 121 korun.

V případě, kdy se schrána nachází v místě do 50 000 obyvatel, cena se zvyšuje na 266 korun. Nejvíce zaplatí lidé v místě nad 50 000 obyvatel, kde se cena pohybuje ve výši 460 korun. Za ušetřené nervy strávené čekáním na balíky nebo stáním ve frontě se to ale mnoha lidem vyplatí.