Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci objevili velfína, nového hybridního tvora

Delfíni, ilustrační fotografie
Delfíni, ilustrační fotografie
Foto: Pixmac

Washington - Nový druh mořského živočicha - hybrida velryby a delfína - identifikovali vědci ve vodách nedaleko Havaje. Nový tvor od nich dostal jméno velfín (angl. wolphin).

Tohoto velfína zplodil delfín drsnozubý, ale narodil se velrybě druhu elektra tmavá. Oba tyto druhy jsou vzácné a v této části Tichého oceánu jsou k vidění jen zřídka.

Velfín byl pozorován, jak plave s hejnem delfínů. Podle mořského biologa Robina Bairda, který expedici vedl, jde o "nesmírně nezvyklý objev" a o první známý hybrid mezi těmito dvěma druhy.

Velryby a delfíni patří z hlediska taxonomie do stejného řádu a jsou spolu dostatečně příbuzní, aby i jejich potomci byli schopní další reprodukce. Ovšem známé případy křížení mezi nimi jsou krajně vzácné.

Vědci odhadují, že až deset procent živočišných druhů a až 25 procent rostlinných druhů se může příležitostně v přírodě zkřížit s jiným druhem. Mezi známé hybridy patří kříženci lvů a tygrů, či koní a zeber. Jejich potomci pak mohou mít znaky, které se nevyskytují ani u jednoho z jejich rodičů.

Například v roce 1985 se v oceanáriu SeaWorld na Havaji narodilo mládě zplozené kosatkou černou a delfínem skákavým, které mělo 66 zubů, zatímco jeden z rodičů 88 a druhý 44.

Témata:  zvířata delfíni

Aktuálně se děje

2. května 2024 16:30

Obnova domů v Pásmu Gazy podle OSN může trvat 80 let

Obnova domů v Pásmu Gazy by se podle zprávy Organizace spojených národů (OSN) zveřejněné ve čtvrtek mohla prodloužit až do následujícího století, informuje agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy