reklama

Často se stává, že máme tendenci ignorovat nutriční hodnoty různých dochucovadel, protože si myslíme, že jich spotřebujeme jen trochu. Ukazuje se však, že i malé množství kečupu, pokud je konzumováno často, může mít devastující dopady na naši linii. Jedna malá lžička kečupu totiž obsahuje větší množství cukru, než jaké nalezneme v sušenkách nebo čokoládě, píše News.com. 

Nutriční specialistka Kristen Beck říká: „Kečup obsahuje spoustu cukru a soli a téměř žádné skutečně výživné látky.“ Aby měl kečup sladší chuť, používají se při jeho výrobě kukuřičné sirupy. Ty jsou celkově škodlivé pro zdraví. Mohou zvyšovat hladinu cukru v krvi a vést k růstu hmotnosti.

„Pokud se podíváme na ingredience, ze kterých je kečup vyráběn, na první pohled si řekneme, že to vypadá docela dobře. První ingrediencí jsou rajčata nebo rajčatový protlak. Ty tvoří asi 75% kečupu. To může znít docela zdravě. Jenže rajčatový protlak obsahuje sám o sobě také poměrně velké množství cukru. I když se opět na první pohled zdá, že cukr přirozeně se vyskytující v rajčatech, musí být zdravý, není tomu tak. Světová zdravotnická organizace klasifikuje ovocný i zeleninový cukru stejně jako jiné přidané cukry,“ říká Beck.

Beck dále dodává: „Koncentrovaná fruktóza, jenž je obsažena v kečupu nebo třeba džusech, je spojována se zánětlivou odezvou těla a akumulací tuku v břišní oblasti. Nicméně to neznamená, že bychom měli vynechat konzumaci čerstvého ovoce a zeleniny.“

První složkou kečupu je tedy přirozeně se vyskytující cukr v rajčatech, jenže ten je ještě násoben dalšími přidanými cukry a solí. Přidávání kečupu na hranolky, brambůrky nebo párek v rohlíku bychom si měli raději dvakrát rozmyslet. Beck říká, že existují mnohem zdravější alternativy kečupu.

„Zdravější alternativou jsou rajčata syrová. Jejich uvařením a rozmixováním se vytvoří něco jako rajčatový protlak. Ten je bohatý na antioxidant lykopen. V uvařených rajčatech je ho až 10x větší množství, než v syrových. Lykopen pomáhá v prevenci proti kardiovaskulárním chorobám a rakovině prostaty,“ dodává specialistka. Takto vyrobená alternativa se poté obejde bez dalších přidaných cukrů a soli.