reklama

Co si budeme nalhávat, čínská ani vietnamská jídla nejsou zrovna nejzdravější. Většina z nich totiž obsahuje velké množství sodíku, který nepříznivě ovlivňuje krevní tlak.

Nyní ale vědci doslova šokovali lékaře a bojovníky za zdravou stravu. Zjistili totiž, že jídla jako kung pao, nudle, gyros a podobná nejsou pro tělo až tak špatná, jak se předpokládalo.

Podle odborníků totiž dokáží něco, co málokterá potravina. Příznivě napomáhají v boji proti demenci. Podle nového výzkumu japonských vědců jde hlavně o kuřecí maso a vepřové maso ve sladké a kyselé omáčce, které mohou pomoci pacientům s tímto onemocněním.

Japonští vědci z univerzity v Tottori provedli testy na 200 pacientech bojujících s demencí a dospěli k zajímavému závěru. Účastníci byli rozděleni do dvou skupin podle toho, jaká jídla konzumovali. Ti, kteří se živili čínskou, potažmo vietnamskou stravou, vykazovali viditelné známky zlepšení paměti.

Podle vědců za tím může stát látka známá jako monosodný glutamát. Odborníci se domnívají, že zlepšuje absorpci zinku, což by mohlo mít pozitivní vliv na opravu poškozených mozkových buněk. Je to ale pouze teorie a vědci přiznávají, že ve skutečnosti netuší, proč tato jídla tělu prospívají.

O asijských jídlech se tvrdí, že obsahují příliš mnoho kalorií a soli. Nutriční specialisté dlouhodobě upozorňují na rizika spojená s konzumací například zmíněných kuřat ve sladkokyselé omáčce. Výše zmíněný monosodný glutamát je totiž považován za škodlivý, ačkoliv na to podrobné studie chybí a dodnes to nebylo vědecky nijak potvrzeno.