Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Otřesný pokus: Rhythm 0 ukázal, čeho všeho jsou někteří lidé schopni

Marina Abramovic při pokusu
Marina Abramovic při pokusu
Foto: Reprofoto YouTube

Srbská umělkyně Marina Abramovic se v 70. letech minulého století postarala o několik uměleckých akcí, které hýbaly světem. Tou zřejmě nejznámější je pokus nazvaný Rhythm 0, který ukázal, čeho všeho jsou někteří lidé schopni.

Dnes už jednasedmdesátiletá umělkyně se proslavila díky svému působení na poli performance art a body art. Tvrdila, že je pro ni proces tvorby umění důležitější než samotný výsledek, a podle toho také připravovala své akce.

Na rozdíl od malířů nebo zpěváků dokázala zajít tato umělkyně za hranici lidské morálky i vkusu. V jednom ze svých představení si se svým partnerem vyměňovali vzduch z úst do úst po dobu devatenácti minut. Téměř při tom oba zemřeli udušením.

Při jiném ze svých vystoupení nejprve snědla kilogram medu a vypila litr vína, poté se pořezala, zbičovala a lehla si na kříž, kde krvácela. Vystoupení bylo z obavy o její život předčasně ukončeno.

Zřejmě nejděsivější pokus se ale uskutečnil v roce 1974 v Neapoli. Rhythm 0, jak bylo vystoupení pojmenováno, se zúčastnilo několik desítek lidí, kteří měli jediný úkol. Dělat si s umělkyní co chtějí.

Abramovic se na šest hodin postavila doprostřed místnosti a kromě ní zde byl pouze stůl se 72 předměty. Mezi nimi byla růže, jídlo, nápoje, ale i žiletky, nůžky nebo nabitá zbraň. Lidé mohli předměty využít dle libosti k jakékoliv interakci s umělkyní.

Nejprve vše začalo nevinně. Lidé umělkyni krmili, podávali jí růži a ostýchavě se jí dotýkali. Postupně se ale intenzita davu začala zvyšovat. Lidé začali dívku píchat trny, strhali z ní oblečení, řezali do ní, pokusili se jí znásilnit a strkali jí nabitou zbraň do úst. 

Po ukončení pokusu nebyl téměř nikdo z účastníků schopen podívat se umělkyni do očí. Kvůli brutalitě, kterou na ní lidé vykonávali, je toto představení považováno za jeden z nejděsivějších pokusů, který má ukázat, čeho všeho jsou lidé schopni.

Sama umělkyně poté prohlásila, že představení ji přesvědčilo o tom, že pokud lidi necháte dělat si co chtějí, mohou vás zabít. Překvapivé je, že po ukončení pokusu všichni lidé utekli. A s Abramovic nechtěli mluvit.

Na celou věc ale panuje i druhý názor. Někteří lidé tvrdí, že účastníci tohoto pokusu věděli, že Abramovic se v sadomasochismu vyžívá, a pouze sehráli své role, protože si mysleli, že tak je to správně a že umělkyně brutalitu vyžaduje. 

Témata:  Marina Abramovic

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 10:38

Trump tvrdí, že by Evropa měla dávat Ukrajině více peněz

Bývalý prezident USA Donald Trump ve čtvrtek vyzval Evropu, aby poskytla Ukrajině více finanční pomoci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy