Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Vědci jsou zmatení: V listopadu se Zemí prohnaly záhadné seismické vlny, téměř nikdo si jich nevšiml

Seismograf, ilustrační fotografie
Seismograf, ilustrační fotografie
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Po celé zemi se minulý měsíc prohnaly záhadné seismické vlny. Kupodivu je však téměř nikdo nezachytil a když je vědci nakonec přeci jen začali zkoumat, byli docela překvapeni. Nyní věří, že našli vysvětlení.

Epicentrum záhadného vlnění bylo, podle následných měření, pravděpodobně u ostrova Mayotte. Ten se nachází mezi Madagaskarem a Afrikou, nedaleko Komorských ostrovů. Odtud se vlny šířily přes Afriku a oceány. Zaznamenaly je přístroje v Chile, na Novém Zélandu, v Kanadě nebo třeba na Havaji. Vědci se nyní snaží přijít na to, co vlastně nízkofrekvenční vlnění způsobilo.

Událost se odehrála již 11. listopadu. Podle magazínu National Geographic si však neobvyklého vlnění z počátku téměř nikdo nevšiml. Systémy které normálně zaznamenávají zemětřesení toto neobvykle hluboké hučení nezachytily. Vědce upozornil až twitterový příspěvek jednoho amatérského nadšence, a odstartoval tak diskusi mezi odbornou a laickou veřejností z celého světa.

Stephen Hicks, seismolog z Univerzity v Southamptonu, popsal, že u typického zemětřesení dochází ke vzniku různých vln. Nejprve se objevují takzvané primární a sekundární vlny, které mívají vysokou frekvenci, „spíše takové cinknutí, nežli burácení“. Takové vlny by však přístroje, které zemětřesení monitorují, zachytily.

Teprve po nich obvykle následují pomalé vlny s hlubokou frekvencí podobné těm, které se objevily v našem případě. Vědci nicméně 11. listopadu nezaznamenali žádné významnější zemětřesení a dohadovali se proto, čím byla tato aktivita způsobena.

„Co je neobvyklé, je, že vidíme tento velmi dlouhý signál putovat v podstatě okolo celého světa, aniž by byl zachycen našimi detekčními systémy,“ popsal Hicks. Podle něj tkví podstata právě v tom, že byl signál velice nízké frekvence, na kterou nejsou zařízení typicky nastavena.

Ne že by se však odborníci s podobným fenoménem nikdy dříve nesetkali. Poměrně běžně bývá spojován například s takzvaným telením ledovců (přirozené odpadání kusů ledové masy), sesuvy půdy nebo pohyby magmatu v horninách.

A právě magma se nakonec stalo hlavním podezřelým. Hicks i další seismologové se nyní domnívají, že kilometry hluboko pod oceánským dnem mohlo dojít k náhlému vyvření magmatu z vulkanické komory. Taková událost by byla zachytitelná citlivými seismografy, sami bychom ji však vůbec nepocítili.

Témata:  tajemství záhady zemětřesení Oceán

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy