reklama

Před spaním byste rozhodně neměli jíst tmavnou čokoládu. Ta, stejně jako čaj, Coca-Cola nebo káva, obsahuje kofein. Navíc má v sobě theobromin, který má podobné účinky jako kofein. Tyto látky způsobují bdělost a nervozitu a neklid. Navíc zrychlují srdce. Dokonce i když je požijete šest hodin předtím, než půjdete do postele, bude se vám hůře usínat.

Konzumace jídla bohatého na proteiny stimuluje látku orexit v mozku. Látka reguluje bdělost i chuť k jídlu. Pokusy na myších ukázaly, že orexin způsobuje větší aktivitu. Další studie pak ukázaly, že lidé, kteří nemají dost této látky, trpí narkolepsií, tedy chronickou neurologickou poruchou, kdy mozek není schopen správně regulovat cyklus spánku a bdění.

Alkohol může ovlivnit fázi spánku označovanou REM, která je charakterizovaná rychlými pohyby očí, nízkoúrovňovou svalovou aktivitou a nízkoproudým EEG. Také je to doba, kdy se nám zdají sny. U dospělého člověka představuje REM fáze asi 90–120 minut, tedy asi 20–25 % doby spánku. Narušení této fáze může způsobit ospalost a špatnou koncentraci. Navíc působí alkohol jako diuretikum, takže se můžete budit uprostřed noci kvůli tomu, že se vám chce na záchod.

Kořeněná či tučná jídla mohou způsobit pálení žáhy. To může způsobit, že se budete uprostřed noci budit s nepříjemnými pocity. Takže pokud chcete jít brzy do postele, nedávejte si na večeři slaninu.