Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Příběh komisaře Schimanského: Kvůli rolím nasazoval vlastní krk

Götz George jako Horst Schimanski
Götz George jako Horst Schimanski
Foto: www.horstschimanski.info

Berlín - Všichni ho znají především jako bystrého komisaře Schimanského z Místa činu, opomíjet bychom ale rozhodně neměli ani další filmy a seriály, ve kterých německý herec Götz George zazářil a kvůli kterým často nasazoval vlastní krk.

Götz George se s herectvím v krvi narodil. Ani jako syn slavného hereckého páru Berty Drews a Heinricha George nikdy neměl nic zadarmo a nové role si musel zasloužit. Svými postavami doslova žil, často proto také musel leccos překousnout. Dokonce prováděl i kaskadérské kousky - jako jeden z mála herců nepotřeboval dubléra.

Ačkoli se před kamerou objevil poprvé v 50. letech, upozornil na sebe až o deset let později - postavou válečn=ho dezertéra Roberta Martense v dramatu Posvícení. Götz George se ale objevil i v oblíbených mayovkách. Kromě Vinnetoua a míšenky Apanači si zahrál v Pokladu na stříbrném jezeře nebo ve filmu Mezi supy.

Jeho nejslavnější rolí ale bezpochyby byla postava komisaře Schimanského v krimiseriálu Místo činu, kterou nejprve odmítl. "Měl být vrchním komisařem s kravatou. Jenže já Duisburg znám, v nažehleném obleku by tam nikdo moc nevyšetřoval," odůvodnil již dříve své rozhodnutí herec. Názor změnil až ve chvíli, kdy se procházel kolem army-shopu a ve výloze spatřil béžovou vojenskou bundu. "Byla to pravé pro Schimanského," vyprávěl později.

Ani ztvárnění této postavy ale nebylo jednoduché. V jednom z dílů dokonce musel polknout syrové vajíčko - scéna se přitom opakovala hned dvanáctkrát.

Ačkoli Místo činu patřilo mezi nejsledovanější seriály své doby, s každým novým dílem vznikaly stále větší neshody mezi producenty a hercem, kterému se zdál být scénář příliš nudný. Jejich spory vedly až k úplnému konci seriálu.

V roce 1996 se stal Götzovi úraz, který ho stál málem nohu. Když plaval v moři, kousek od břehu ho totiž srazil motorový člun. George měl rozdrcenou holenní kost a potrhané svalstvo, hrozila mu amputace končetiny. Na německém páru, který loď řídil vysoudil milionové odškodné.

Götz zemřel po krátké nemoci 19. června. Jeho nejbližší rodina a přátelé ale tuto smutnou zprávu světu oznámili až po hercově pohřbu.

Témata:  Götz George

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 13:40

Mrazivé počasí se v Česku zdrží: Zimní kabáty neodkládejte, přituhne

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve čtvrtek vydal dvě výstrahy před projevy zimního počasí, které jsou očekávány v následujících hodinách a dnech. Na většině území má v noci opět mrznout, na horách pak bude vydatně sněžit.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy