Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Smrt princezny Diany před lety otřásla světěm, dnes by oslavila 55. narozeniny

John Travolta a Diana na královském plese.
John Travolta a Diana na královském plese.
Foto: Wikipedia **www.wikipedia.org**

Paříž - Nebýt tragické autonehody před devatenácti lety, oslavila by dnes ikona 80. let princezna Diana 55. narozeniny. Nehoda stále zůstává předmětem spekulací a konspiračních teorií, faktem ale je, že Diana během svého života stihla vykonat řadu věcí, které i desítky let po její smrti zůstávají v povědomí světa.

Život před kralováním

Princezna Diana, rodným jménem Diana Frances Spencerová se narodila 1. července 1961 do aristokratické rodiny. Po rozvodu rodičů přešla se svými sourozenci do otcovi péče. Svůj titul lady začala používat v roce 1975, kdy se její otec stal hrabětem.

Diana nebyla moc dobrou studentkou a učení jí moc nešlo, nezvládla zkoušky ve West Heath Girls' School, proto začala navštěvovat soukromou dívčí školu ve Švýcarsku. Když se vrátila zpět do Londýna pracovala jako chůva a později také jako učitelka v mateřské školce.

Láska jako z pohádky

Diana se s královskou rodinou znala už od dětství a měla k ní velmi blízko. S princem Charlesem začala chodit v roce 1980, jejich vztah byl dlouho tajen, navíc kolem Charlese kolovaly spekulace o jeho milostných aférách. Avšak v roce 1981 požádal Dianu o ruku a svatba se konala ještě téhož roku v katedrále sv. Pavla. Tehdy dvacetiletá Diana se tak stala jednou z nejpopulárnějších žen světa.

Zdroj: YouTube

Po pohádkové svatbě následovalo oznámení o očekávaném následníkovi trůnu. Diana v roce 1982 porodila prince Williama a o dva roky později prince Henryho. Diana byla velice oddanou matkou a snažila se svoje syny naučit životu i mimo královský palác. Objevily se také spekulace o tom, že otcem prince Harryho je Dianin učitel jízdy, a že po něm zdědil zrzavé vlasy.

I přes to se svým manželem vypadala velice šťastně, s nadšením plnila veškeré královské povinnosti, rodina jí milovala, celý svět jí obdivoval. Ale každá pohádka má svůj konec a mezi šťastný párem se začaly tvořit neshody. Diana byla milovnice hudby, sama obstojně zpívala, měla ráda život a kulturní dění, zatímco Charles svojí lásku upínal ke koním a architektuře.

Jejich problémy nakonec vygradovaly do takové míry, že Diana začala trpět bulimií a dokonce se pokusila o sebevraždu. Americká stanice NBC odvysílala dokument, který byl sestaven na základě jejích nahrávek, ve kterých se princezna zpovídá ze svého utrpení. Podle jejích slov jí princ Charles naprosto ignoroval a jejímu trápení nechtěl naslouchat.

Charles se navíc začal stýkat se svojí bývalou láskou Camilou Parkerovou. Diana a Charles nakonec žili odděleně, pouze na veřejnosti vystupovali bok po boku. V roce 1992 oficiálně oznámil předseda vlády jejich odloučení, avšak rozvod proběhl až po dlouhém řízení v roce 1996. I přes to zůstala Diana členkou královské rodiny.

Pomoc světu

Diana nebyla pouze princeznou z povolání. Zasloužila se o řadu veřejně prospěšných věcí. Navštěvoval nemocnice, charitativní organizace a dokonce uspořádala dražbu svých oděvů, které oblékala během manželství s Charlesem. Výtěžek poté věnovala právě charitě.

Navštívila Angolu jako VIP dobrovolník Červeného kříže, obcházela nemocnice a mluvila s pacienty, kteří přežili výbuch nášlapné miny. O problematiku nášlapných min se začala zajímat ve velkém, především se zaměřila na děti, které právě díky minám utrpěly vážná zranění. V roce 1997 obletěla svět šokující fotografie, jak se Diana v Bosně prochází po minovém poli.

Zdroj: YouTube

Svět si jí zamiloval také díky podpoře lidí nakaženými virem HIV. Snažila se poukázat na to, že tito lidé si nezaslouží jen opovržení, ale především podporu. Podnikala také tajné návštěvy do nemocnic za pacienty s AIDS. Za tento její bezbřehý soucit, lásku a naději si vysloužila přezdívku. "Královna lidských srdcí".

Tragédie opředená záhadou

Je noc 30. srpna 1997 a Diana prchá ve své limuzíně z francouzského hotelu Ritz před dotěrnými novináři. Krátce po půlnoci se odehrává tragická nehoda, která zasáhla celý svět. Údajně opilý řidič značně překročil rychlost a při projíždění tunelem čelně narazil do jednoho z pilířů podpírajících tunel.

V autě s ní jeli bodyguard Trevor Rees-Jones a také její tehdejší milenec Dodi Al-Fayed, všichni byli na místě mrtví. Diana zůstala uvězněná pod troskami auta, záchranáři jí převezli do nemocnice, kde byla kvůli rozsáhlým zraněním okamžitě operována, avšak ani operace její život nezachránila a Diana ve věku 36 let umírá.

Událost, která se odehrála v tunelu pod Place de l'Alma kousek od pařížského Louvru řadu let vyvolávala pochybnosti. Spousta lidí nechtěla uvěřit tomu, že se jednalo o nehodu, ale upřednostňovali názor, že Dianu někdo zavraždil. Byly vzneseny obvinění na britskou tajnou službu MI6, která měla údajně Dianu považovat za hrozbu pro Velkou Británii. Spekulovalo se také o tom, že smrt měla být původně fingovaná a Diana se tak chtěla vytratit z mediálního hledáčku.

Další konspirace hovoří o tom, že útok byl naplánovaný na Dodiho Al-Fayeda kvůli jeho bohatství. Otec Fayeda měl dokonce prohlásit, že za smrtí stojí Princ Filip, manžel královny Alžběty II. Veškeré dohady však byly smeteny zprávou z roku 2008, kdy na základě zprávy koronera porota vyřkla konečné rozhodnutí o viníkovi nehody. Smrt princezny Diany oficiálně zapříčinili řidič Henry Paul, který vlivem alkoholu nezvládl řízení a paparazziové, kteří auto pronásledovali.

Zdroj: YouTube

Diana byla jedinečnou osobností, která přispěla ke zlepšení světa. Milovali jí tisíce lidí po celém světě. Stala se ikonou díky svému vstřícnému vystupování, svým oslnivým vzhledem nebo  svým laskavým chováním. Pohřeb se konal 6. září ve Westminsterském opatství, pietní akt sledovaly miliardy lidí. John Lenon dokonce věnoval Dianě svojí baladu Candle In Te Wind, kterou na pohřbu zazpíval. Nad vjezdem do tunelu, kde Diana zemřela, je postaven památník, tzv. Plamen svobody. Pohřbena je v Althorp Park, ve svém domově v Northamptonshire, na malém ostrůvku uprostřed jezera.

Témata:  princezna Diana Paříž

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 21:42

Soud zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy