reklama

Podle celoamerického průzkumu stanice CNN a organizace ORC by nyní Trumpa volilo 48 procent lidí, Clintonovu 45 procent.

CNN upozornila, že Trump si po sjezdu své strany, na němž byl minulý týden oficiálně nominován kandidátem republikánů, v průzkumu polepšil o šest procent.

Po nominační konferenci republikánů se k Trumpovi přihlásilo až 43 procent nezávislých. Další velkou skupinou, která se po clevelandské konferenci přiklání spíš k Trumpovi, jsou podle rozboru výsledků ankety CNN/ORC běloši bez vyššího než středoškolského vzdělání. Ti, kteří mají aspoň bakalářský titul, dávají přednost Clintonové.

Trump po nominaci zlepšil také osobní skóre, protože 52 procent lidí je teď toho názoru, že kandiduje pro dobro země, ne své vlastní. U Clintonové je tohoto názoru jenom 44 procent lidí.

Ačkoli na sjezdu demokratů ve Filadelfii vystoupí významné postavy amerických demokratů - současný prezident Barack Obama i bývalý prezident Bill Clinton, komentátoři se shodují, že rozhodující bude slovo soupeře Clintonové z primárních voleb Bernieho Sanderse. Podle komentáře listu The Independent musí Sanders zabránit odlivu svých voličů, na něž má políčeno Trump.