Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Austrálie čelí skandálnímu odhalení: V nápravném zařízení týrali malé chlapce

Austrálie
Austrálie
Foto: Pixabay

Sydney - Austrálií otřásl skandál týkající se týrání dětí. Premiér Malcolm Turnbull nařídil prošetřit zacházení s nezletilými v nápravných zařízeních.

Stalo se tak poté, co televize ABC odvysílala video, na němž dozorci zasahují proti zadržovaným mladíkům slzným plynem a připoutávají polonahého chlapce v kápi přetažené přes hlavu k židli. Hoch byl v tomto stavu ponechán několik hodin.

Týrání mladistvých bylo natočeno na bezpečnostní kameru převážně v jednom ze zadržovacích zařízení v oblasti australského Severního území. Většina (94 procent) zadržovaných v místních ústavech pro nezletilé pochází z řad Austrálců, tedy původních obyvatel tohoto kontinentu. Právník zastupující dva z hochů řekl, že všech šest týraných patří k domorodému obyvatelstvu. Obhájce již zažaloval stát.

Televize záznam odvysílala v pondělí večer. Kromě zmíněných případů jsou na něm dozorci zachyceni, jak rovněž nutí nezletilé svléknout se do naha, posmívají se jim, jednoho z chlapců nesou za krk a surově ho hodí na matraci do cely a další hochy drží dlouhodobě na samotce.

"Jako všichni Australané jsem byl hluboce šokován a zděšen záběry zneužívání dětí," prohlásil premiér Turnbull.

Záběry z bezpečnostní kamery pocházejí z let 2010 až 2014 z nápravného zařízeni Don Dale ve městě Darwin. Pouze dva z dozorců, kteří jsou na nahrávce vidět, jsou prý v nápravném zařízení pro mladistvé stále zaměstnáni.

Témata:  Austrálie týrání a zneužívání dětí

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy