Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kern se sešel s Orbánem kvůli migraci. A výsledek?

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér
Foto: fidesz.hu **www.fidesz.hu**

Budapešť - Maďarsko a Rakousko jsou na dobré cestě ke zlepšení vztahů a spolupráce. Po svém dnešním jednání v Budapešti to podle agentury MTI naznačili premiér Viktor Orbán a kancléř Christian Kern.

Agentura APA ale konstatovala, že návštěva šéfa rakouské vlády přinesla jen málo konkrétních výsledků, Maďarsko je nadále ochotno převzít zpět jen migranty ze západního Balkánu.

Orbán ujistil, že Maďarsko učiní vše, aby s Rakouskem mělo nejlepší možné sousedské vztahy. Nicméně poukázal na to, že situace obou zemí, pokud jde o migraci, je rozdílná, přičemž zájmem Maďarska je především striktní respektování norem mezinárodního práva. Budapešť rozumí potřebě Rakouska zavést přísné kontroly na své východní hranici, ale nejlepším způsobem zvládnutí migrace je pro obě země spojení sil při ochraně maďarsko-srbské hranice.

Maďarský premiér rovněž konstatoval, že jeho rozhovor s kancléřem byl úspěšný a jejich setkání posílilo politické základy, které Maďarsko a Rakousko potřebují k "otevření nové kapitoly" ve svých vztazích.

Podobně se podle agentur vyjádřil i Christian Kern. Řekl, že obě země jsou na správné cestě ke zlepšení spolupráce a k větší transparentnosti vzájemných vztahů. Dodal, že Rakousko brzy vyšle 20 policistů, aby pomohli maďarským kolegům při kontrole hranice se Srbskem. Poté expertní výbor rozhodne, jak by Rakousko i jinak mohlo pomoci Maďarsku se zvládáním migrace.

Témata:  Viktor Orbán uprchlíci

Aktuálně se děje

26. dubna 2024 17:48

Policie šetří nález těla na Mělnicku, zřejmě jde o sebevraždu

Středočeská policie se zabývá nálezem bezvládného těla na Mělnicku. Muž se zřejmě zastřelil po předchozí dopravní nehodě, vyplývá z dosavadních informací. Tragická událost je nadále předmětem vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy

Dmitrij Peskov

Peskov: Kyjev a Kreml se před dvěma lety dohodli na mírové smlouvě, pak ji Ukrajina zrušila

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.