Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ministr žaluje policistku, která zasahovala v Nice. Ta tvrdí, že ji ministerstvo nutilo o události lhát

Policie Francie
Policie Francie
Foto: Police Nationale

Paříž – 14. července došlo ve francouzském Nice k teroristickému útoku, který si vyžádal 84 obětí a více než 300 zraněných. Britský deník The Guardian upozorňuje, že v souvislosti s útokem byla v zemi podána žaloba.

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve žaluje Sandru Bertinovou, policistku, která tvrdí, že ji ministerstvo vnitra nutilo falšovat zprávu ohledně toho, kolik příslušníků bezpečnostních složek bylo na promenádě v Nice během oslav, které se změnily v masakr, skutečně přítomno.

Bertinová tvrdí, že se vůz útočníka nejprve dostal přes zátarasy městské policie; ta ho nedokázala zastavit, jelikož byla vyzbrojena jen revolvery. Zasáhnout nemohli ani policisté v civilu, kteří nebyli vyzbrojeni – vůz tak byl zastaven až poté, co se dostal k příslušníkům státní policie.

Ministerstvo ale po ní dle jejích slov chtělo, aby svou zprávu pozměnila a lhala v ní. Měla uvést pozice příslušníků státní policie, kteří podle ní ale na místě přítomni zřejmě nebyli, jelikož je na bezpečnostních kamerách neviděla. Když odmítla, bylo jí nařízeno, aby zprávu poslala ve formátu, který je možné upravit, o několik dní později ji protiteroristické oddělení požádalo, aby záznamy z bezpečnostních kamer vymazala.

Cazeneuve ale toto obvinění popírá a Bertinovou nyní žaluje kvůli pomluvě. „Nevhodná obvinění jsou součástí neplodné polemiky, kterou chtějí určití zvolení zástupci Nice podporovat už ode dne, kdy se strašlivý útok odehrál," dodal Cazenueve v narážce na místostarostu Nice Christiana Estrosiho, podle kterého byla celá událost nedostatečně zabezpečena.

Témata:  Francie policie Francie

Aktuálně se děje

1. května 2024 9:25

Polsko odmítlo chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do armády

Polsko nebude chránit Ukrajince, kteří se vyhýbají odvodům do ozbrojených sil, uvedl v úterý náměstek polského ministra zahraničí Andrzej Szejna. Uvedla to agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy