Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Rusku začal soudní proces v kauze smrti šéfa Totalu, obviněným hrozí vězení

Letadlo, ve kterém zahynul na moskevském letišti Vnukovo ředitel francouzské ropné společnosti Total Christophe de Margerie.
Letadlo, ve kterém zahynul na moskevském letišti Vnukovo ředitel francouzské ropné společnosti Total Christophe de Margerie.
Foto: Reprofoto ČT

Moskva - V Rusku dnes začal proces s pěti zaměstnanci letiště obviněnými z podílu na smrti šéfa společnosti Total Christopha de Margerieho.

Ředitel francouzské ropné společnosti spolu s tříčlennou posádkou v říjnu 2014 zemřel při startu letadla na moskevském letišti Vnukovo při srážce se sněžným pluhem. De Margerie byl považován za přítele ruského prezidenta Vladimira Putina a jeho smrt způsobila ve Francii i v Rusku podle agentury AFP šok. Putin de Margeriemu posmrtně udělil řád za podíl na rozvoji ekonomických a kulturních vztahů mezi Ruskem a Francií.

Pětice je souzena za porušení bezpečnostních pravidel, čímž způsobila smrt. "Nejde zde o tragickou shodu náhod, ale o trestní pochybení pracovníků," konstatovali vyšetřovatelé. Obviněným hrozí až sedmileté vězení.

V pětici jsou řidič pluhu, u něhož se našel v krvi alkohol, hlavní inženýr a pracovníci letového dispečinku. Žena, která pracovala u obsluhy světel, byla obvinění zproštěna. První dva podle agentury TASS vinu přiznali, tři zbylí nikoli.

Ze záznamových skříněk letadla a ze záběrů bezpečnostních kamer vyplývá, že piloti letadla o jednom pluhu věděli, ale když letadlo startovalo, stroj z jejich zorného pole zmizel. Nevšimli si pak dalšího pluhu, který se na dráhu vrátil ze zatím neobjasněných příčin.

Témata:  Christophe De Margerie Rusko Total

Aktuálně se děje

5. května 2024 8:22

Kyjev s naší pomoci může na Rusy opět útočit v roce 2025, věří Bílý dům

Ukrajina se schválenou vojenskou pomocí Spojených států udrží obranu a v roce 2025 může i zaútočit, uvedl poradce Bílého domu pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy