Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řekové obviňují uprchllíky: Zruinovali nás, turisté nechtějí jezdit na Lesbos

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Pixabay

Atény – Řecko je jednou ze zemí EU, které migrační krizi pocítily nejsilněji. Obzvláště zasažen byl řecký ostrov Lesbos. Britský server The Independent upozorňuje, že je situace na ostrově kritická.

Konec turismu

Server upozorňuje, že turismus na ostrově Lesbos zcela vymřel. Místní hoteliéři a obyvatelé se cítí zklamáni a zrazeni lídry EU, zejména Angelou Merkelovou, která nejprve uprchlíky pozvala, ale pak se EU uzavřela a nechala je právě v Řecku.

Během posledních 18 měsíců ostrovem prošlo 600 tisíc uprchlíků, což od dovolené na ostrově většinu lidí odrazuje. I přesto si místní své zklamání nevybíjeli na uprchlících, ale poskytli jim jídlo a přikrývky.

Pan Kourniaris, 27letý řecký číšník, je jen jeden z mnoha, koho se odliv turistů kvůli uprchlíkům dotkl. Aby přežil a měl na živobytí, bude muset ručně dojit kozy. Lidem, které osud jeho a tisíců dalších na ostrově Lesbos nezajímá, Kourniaris vzkazuje, že si mají zkusit dojit kozy.

„Budou z nás také uprchlíci?"

Ještě minulý rok, kdy uprchlická krize vrcholila a každý den na břehy dorazily tisíce migrantů, přitom byly hotely plné. Letos je ale situace krizová. „Máme pocit, že se o nás nikdo nezajímá," postekl si Dimitrios Vatis, 71letý vlastník hotelu.

Vatis varuje, že pokud si někdo na situaci dovolí stěžovat a proti migraci promluví, je hned označen za fašistu. Peiklis Antoniou, předseda Sdružení hoteliérů na Lesbu, upozorňuje, že situace je nejhorší za posledních 50 let. Média navíc podle něj stále situaci vyobrazují negativně, jako kdyby krize stále byla ve svém vrcholu.

Najít dnes na ostrově uprchlíka je přitom podle místních spíše těžké. „Lidé byli v šoku, pak uprchlíkům pomáhali – hodně. Teď se zlobí a vidím, že se bojí: ‚Budou z nás také uprchlíci?'" vysvětluje nálady Melinda McRostie, která se svým manželem v přístavu Molyvos provozuje tavernu.

Server dodává, že celkem je v Řecku v rámci uprchlických táborů asi 42 tisíc žadatelů o azyl, dalších 8 tisíc uvízlo na řeckých ostrovech. Z toho asi 3 tisíce zůstává na ostrově Lesbos.

Témata:  Řecko uprchlíci

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 13:46

Černochová vymění šéfa Vojenského zpravodajství. Bude jím Bartovský

Vláda ve středu na návrh ministryně obrany Jany Černochové (ODS) odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Bartovského ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ). Po úterním projednání na plénu sněmovního obranného výboru tak byly splněny zákonné podmínky pro jeho jmenování.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy