Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

V Evropě je prý 300 tisíc rizikových migrantů, tvrdí Fico

Rober Fico, slovenský premiér
Rober Fico, slovenský premiér
Foto: Lukáš Henzl, EuroZprávy.cz

Bratislava - Mezi migrační krizí a terorismem je jasná souvislost, prohlásil dnes slovenský premiér Robert Fico. V Evropě se podle něj pohybuje 300 tisíc migrantů, o jejichž původu a úmyslech nikdo nic neví.

"Existuje propojení mezi migrací a terorismem. Migraci mohli teroristé využít pro převoz zbraní a výbušnin, proto je pravděpodobnost útoků velmi vysoká," řekl slovenský premiér. "Kdokoli mohl překročit hranice, když vrcholil příliv nelegálních migrantů. Bůhví, co měli ve svých batozích kromě jídla a oblečení," poznamenal.

Fico rovněž uvedl, že riziko teroristických útoků je velmi vysoké. Požádal proto Slovenskou informační službu (SIS), aby kvůli teroristické hrozbě spolupracovala v nejvyšší možné míře se zahraničními partnery. "Dnes máme co dočinění s individuálními pachateli, kteří využili migraci k přechodu do Evropy a mohou být úspěšnější než organizované skupiny," řekl.

"Věřím, že kroky, které jsme učinili v oblasti migrace, u nás snižují riziko útoků, jaké vidíme v zahraničí," uvedl bez dalších podrobností Fico.

Témata:  Robert Fico uprchlíci Slovensko

Aktuálně se děje

6. května 2024 18:12

Egyptské úřady: Hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený

Egyptské úřady oznámily, že hraniční přechod v Rafahu na jihu Pásma Gazy zůstává otevřený pro humanitární pomoc a pro průchody civilistů. Uvedla to agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy