Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Škola v Newtownu se po masakru 26 lidí znovu otevírá

Vlajka USA
Vlajka USA
Foto: Pixabay

Newtown (USA) - Zcela nová budova základní školy v americkém Newtownu dnes poprvé otevřela dveře veřejnosti téměř čtyři roky poté, co zde dvacetiletý Adam Lanza postřílel 20 dětí a šest pedagogů.

Moderní budova školy splňující velmi přísné bezpečnostní požadavky přivítá po prázdninách i několik desítek studentů, kteří zažili krveprolití v prosinci 2012. Na svá místa se vrátí i většina tehdejších pedagogů, uvedla dnes agentura AP.

Původní budova školy v městské části Sandy Hook, v níž Lanza zastřelil 20 dětí ve věku šest až sedm let, šest dospělých a nakonec i sebe, byla zbourána a na jejím místě - ačkoli na mírně jiném půdorysu - vyrostla optimisticky působící ekologicky šetrná stavba s velkým zastoupením zeleně, která byla financována z grantu státu Connecticut.

Škola je vybavena nárazuvzdornými okny či vyspělým kamerovým systémem monitorujícím dění. Přízemí bude zvýšené, aby nebylo jednoduše možné nahlížet do tříd zvenčí. Architekti navrhli stavbu tak, aby jakéhokoli příchozího viděli lidé zevnitř školy, do níž bude možné se dostat pouze po trojici můstků přes zelené plochy.

Témata:  USA školství

Aktuálně se děje

15. dubna 2024 15:01

Česko přijalo víc uprchlíků z Ukrajiny, než zvládá, myslí si většina Čechů

Podle nedávného průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM) si většina lidí myslí, že Česká republika přijala více uprchlíků z Ukrajiny, než je schopna zvládnout. Tento názor sdílí 58 procent respondentů. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy