Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Při letu začal hořet horkovzdušný balón, ve kterém bylo 16 osob. Nikdo nepřežil

Balóny
Balóny
Foto: Pixabay

Austin - V Texasu dnes začal hořet horkovzdušný balón, následně se zřítil. Patrně nikdo z 16 účastníků letu nepřežil. Podle úřadů balón patřil jedné z firem nabízejících vyhlídkové lety, aniž by pořizovaly seznam pasažérů, proto bude identifikace obtížná.

K pádu došlo okolo 7:40 místního času (14:40 SELČ) u města Lockhart vzdáleného asi 45 kilometrů jižně od Austinu. Balón se zřítil do zemědělské oblasti na místní pole, podél něhož vedou stožáry vysokého napětí.

"Balón byl plný lidí a v tuto chvíli se nezdá, že by havárii někdo přežil. Vyšetřovatelé nyní zjišťují počet a identitu obětí," uvedl v prohlášení šerif okresu Caldwell Daniel Law. Mluvčí Národního úřadu pro bezpečnost v dopravě (NTSB) později potvrdil, že na místě je "větší množství mrtvých", přesný počet však neuvedl.

Místní obyvatelka Margaret Wileyová agentuře AP řekla, že přibližně půl kilometru od svého domu uslyšela podivné zvuky a spatřila "ohnivou kouli" těsně nad zemí.

Zdroj: YouTube

Mluvčí organizace sdružující americké balónové letce Jeff Chatterton uvedl, že jde o vůbec nejtragičtější zaznamenanou nehodu svého druhu na západní polokouli. "Každý rok vzlétnou tisíce balónů. Tohle je bezpochyby tragédie, ale spíše ojedinělá," poznamenal mluvčí, podle něhož provozuje komerční balónové lety v Severní Americe na 150 společností.

Texaský guvernér Gregg Abbott vyjádřil soustrast příbuzným obětí a všem obyvatelům Lockhartu.

Podle NBC půjde v případě potvrzení počtu obětí o nejtragičtější nehodu balónu od února 2013, kdy zemřelo 19 z 21 lidí v balónu v egyptském Luxoru.

13. srpna 1989 se dva horkovzdušné balóny srazily u Alice Springs v Austrálii, zemřelo 13 lidí. 7. ledna 2012 se na Novém Zélandu stal vyhlídkový let balónem osudným pro všech 11 osob v jeho koši. Při přistávání balón zavadil o elektrické vedení a začal hořet.

Témata:  letecké nehody balóny USA

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 11:40

Izraelská armáda se dopouští válečných zločinů? Nové nálezy vyvolaly podezření

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy