reklama

Jednatřicetiletý princ v otevřeném rozhovoru, který se konal v Kensingtonském paláci v rámci charity pro duševně nemocné, promluvil o smrti své matky. Mladší bratr prince Williama hovořil s Rio Ferdinandem, bývalým fotbalistou a hvězdou klubu Manchester United. Princ popsal, jak se cítil bez matky a s čím se potýkal během dospívání. Rozhovor zveřejnila televizní stanice BBC.

"Je v pořádku, že trpíte, pokud o tom mluvíte. Není to slabost. Slabost je mít problém, neuvědomovat si ho a neřešit to," uvedl. "Spousta lidí si myslí, že pokud máte práci, finanční bezpečnost, rodinu, dům, všechny tyto věci, že to je vše, co potřebujete, a že se pak naprosto v pohodě se vším vyrovnáte," dodal.

"Klíčovým poselstvím dneška je, že každý člověk může mít duševní problémy. Ať už jste členem královské rodiny, voják, sportovní hvězda - týmová nebo individuální, ať už jste řidič dodávky, matka, otec, nebo dítě. Na tom opravdu nezáleží, každý může trpět," svěřil se princ.

Princ Harry údajně poukázal na to, že i bývalá fotbalová hvězda Rio Ferninad trpí, i když vlastní luxusní dům a drahá auta, protože přišel o ženu a matku svých dětí. "Říkat někomu, že musí být v pohodě, protože je zabezpečený, je úplně nesmyslné," uvedl princ pro BBC.

"Prošel si různými etapami ve svém životě, které čekají i mé děti. Některé jeho zážitky jsou pro mě obohacující a v mnoha ohledech poučné, vím co mohu očekávat," řekl BBC Rio Ferdinand, kterému manželka zemřela loni v květnu na rakovinu.

Charitativní akce organizace Hlavami u sebe (Heads Together) se zúčastnila řada slavných sportovců, mezi kterými nechyběla ani bývalá britská dráhová cyklistka Victoria Pendletonová a mistr Evropy z roku 1998, sprinter Iwan Thomas. Organizaci založil princ Harry společně se svým bratrem Williamem a jeho ženou Kate, aby sjednotili přední organizace v zemi.