Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Trump si poštval lidi proti sobě. Takhle se navezl do matky mrtvého amerického muslimského vojáka

Donald Tump
Donald Tump
Foto: Facebook

Washington - Republikánský kandidát na post nového prezidenta USA Donald Trump je znám svými urážkami na všechny straby. Tentokrát se pustil do matky amerického muslimského vojáka, který zahynul ve válce v Iráku.

Ghazala Khanová se dostala do povědomí Američanů během nedávného sjezdu demokratů, kdy stála po boku svého manžela kritizujícího Trumpův odmítavý postoj k muslimům. Khizr Khan o newyorském miliardáři prohlásil, že své zemi neobětoval nic a nikoho, a kdyby vládl USA, jejich syn by nedostal šanci stát se americkým občanem. Humayun Khan zemřel v roce 2004 při bombovém útoku v Iráku ve svých 27 letech.

"Když se podíváte na jeho ženu, jen tam stála. Neměla co říci... Možná ani neměla dovoleno nic říkat," prohlásil Trump v rozhovoru s televizí ABC.

Zdroj: YouTube

Někdejší moderátor zábavné talk show, který během kampaně nešetří urážkami politických konkurentů, žen či etnických menšin, se tentokrát dočkal velmi ostrých reakcí i ze své vlastní strany. "Kapitán Khan je hrdina. Společně bychom se měli za jeho rodinu modlit," uvedl na twitteru Trumpův někdejší konkurent z primárek John Kasich.

Demokratický viceprezidentský kandidát Tim Kaine označil Trumpovu poznámku za velmi nevhodnou. "Opět to dokládá jeho povahovou nevyspělost. Pokud někdo nemá více empatie, pak si nejsem jist, zdali se jí může naučit," řekl agentuře AP.

Sama Khanová vzkázala Trumpovi, že by se měl pokusit vcítit do jejího utrpení, které prý nepotřebovala vyjadřovat slovy. "Když jsem tam stála, celá Amerika vnímala mou bolest, bez jediného slova. Nevím, jak to mohl nepostřehnout," řekla vojákova matka ABC.

Trump v reakci na kritiku svého útoku na Khanovou v sobotu poněkud zmírnil a prohlásil, že její syn byl nezpochybnitelně hrdinou. Její manžel jej však prý nemá právo kritizovat, když neví, co vše obětoval.

Na twitteru se poté začaly objevovat sarkastické příspěvky k tématu co vše už Trump obětoval. Podle jednoho z nich jednou hrál na veřejném golfovém hřišti místo svého vlastního, podle dalších přespal v hotelu s méně než pěti hvězdičkami či jednou v rozhovoru nemluvil více než půl minuty o sobě.

Témata:  Donald Trump prezident USA USA

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 11:06

Herec z Harryho Pottera Warwick Davis přišel o milovanou manželku

Herec Warwick Davis (54), známý zejména z role v čarodějnické sérii Harry Potter, prožívá těžké období. Jeho srdce zlomila ztráta milované manželky Sammanthy, která zemřela ve věku pouhých 53 let.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy

Donald Tusk

Tusk apeluje: Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu války na Ukrajině

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.