Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama se setkal s Castrem. O čem jednají?

Barack Obama, prezident USA
Barack Obama, prezident USA
Foto: Reprofoto YouTube

Havana - Americký prezident Barack Obama zahájil dnes v Havaně jednání s kubánským vůdcem Raúlem Castrem, které má stvrdit zlepšení vztahů dlouhá desetiletí znepřátelených zemí.

Obama je po 88 letech prvním prezidentem ve funkci, který na karibský ostrovní stát přicestoval. V Castrově vládním sídle Obamu uvítala americká hymna a přehlídka elitní vojenské jednotky.

Předtím šéf Bílého domu položil věnec z rudých a bílých růží k Martího památníku na ikonickém havanském náměstí, kde sídlí úřady komunistické vlády a budovy jsou ozdobeny obřími portréty komunistických revolucionářů včetně Che Guevarry. Sám José Martí byl vůdcem osvobozeneckého hnutí, které v 19. století vedlo boj za nezávislost Kuby na Španělsku.

Průtrž mračen v Havaně zkomplikovala Obamovi hned po příletu již tak diplomaticky a logisticky obtížnou návštěvu Kuby.

Brzy po příletu prezidentského speciálu Air Force One se mrholení změnilo v liják. To narušilo turistickou část Obamovy třídenní cesty, takže procházka starou Havanou musela být zkrácena.

AFP si v centru kubánské metropole povšimla značného množství policistů, kteří i přes civilní oděv byli nepřehlédnutelní. Mnoho ulic bylo zcela uzavřeno a uzamčeny byly i velké budovy v oblasti, bezpečnostní agenti pak dění v ulicích sledovali ze střech.

Takřka všichni lidé, kteří se pohybovali v části staré Havany, kam Obama zamířil, byli policisté či cizinci, uvedla AFP. Mezi asi dvacítkou lidí, kteří se před deštěm schovali na autobusové zastávce na hranici uzavřené bezpečnostní zóny, byli podle francouzské agentury jen dva Kubánci.

"Možná mě nechali projít, protože si mysleli, že když mám batoh, tak jsem turista," řekl na zastávce Ariel Hernández, zatímco druhý Kubánec se odmítl s novináři bavit. Hernández dodal, že úřady obyvatele nijak nepovzbuzovaly v tom, aby se snažili k bezpečnostní zóně přiblížit.

Když Obamova kolona přijela k bezpečnostní zóně, prezident s manželkou a dětmi v doprovodu poradců a ochranky rychle zmizeli za ochranným kordonem. Na náměstí u katedrály je poté uvítal dav lidí, jak ale byli vybráni, není podle AFP jasné, neboť vstup do uzavřené oblasti byl přísně kontrolován.

Témata:  Barack Obama Kuba USA

Aktuálně se děje

22. dubna 2024 18:24

Rusko přijme opatření, pokud v Polsku budou jaderné zbraně, tvrdí Kreml

Ruské ministerstvo obrany přijme všechna nezbytná opatření k zajištění bezpečnosti Ruska v případě rozmístění jaderných zbraní na polském území. Na brífinku v Moskvě to v pondělí prohlásil mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy