Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimové se dostavili na mši zavražděného kněze. Udělali odvážnou věc, řekl arcibiskup

Ilustrační foto
Ilustrační foto
Foto: Radek Sycha, EuroZprávy.cz

Paříž - V katedrále ve francouzském Rouenu se dnes konala velká mše, které se zúčastnila nejméně stovka muslimů a asi dvě tisícovky katolíků. Všichni se touto a dalšími společnými bohoslužbami snaží dát najevo solidaritu a jednotu po vraždě kněze, kterého zabili dva islámští fanatici.

Muslimové zpívali a modlili se spolu s katolíky. Na závěr mše se muslimové, z nichž většina byla podle listu Le Monde na katolické bohoslužbě poprvé, objímali s katolíky. Rouenský arcibiskup Dominique Lebrun uvedl, že je velice dojat přítomností muslimských přátel. „Myslím, že udělali odvážnou věc, když přišli mezi nás," prohlásil.

Bohoslužby se zúčastnila také řádová sestra, kterou dvojice útočníků krátce držela jako rukojmí v kostele v nedalekém Saint-Etienne-du-Rouvray, kde v úterý zavraždila 85letého kněze Jacquesa Hamela. I ona podle médií také velmi ocenila gesto stovky vyznavačů islámu.

K návštěvě společné bohoslužby je vyzvala francouzská organizace sdružující muslimy, která chtěla dát najevo solidaritu s katolíky a jasně se distancovat od úterního útoku. Vyznavači islámu se po bohoslužbě dočkali velkého aplausu, když před katedrálou rozvinula transparent s nápisem „Láska ke všem, nenávist k nikomu".

Podobné mše s účastí muslimů se podle agentury AP konaly i na dalších místech Francie či v sousední Itálii. Pařížskou katedrálu Notre Dame navštívil představený místní mešity Dalil Boubakeur, který prohlásil, že muslimové chtějí žít v míru.

Témata:  Francie Islám kostely

Aktuálně se děje

29. dubna 2024 15:41

Hamás nevidí žádný vážný problém v nejnovějším návrhu Izraele

Palestinské militantní hnutí Hamás v neděli uvedlo, že nevidí žádný vážný problém v nejnovějším návrhu Izraele na dohodu o příměří a propuštění rukojmí v Pásmu Gazy. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy