Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Obama otevřeně kritizoval Saudskou Arábii. Změnil postoj k radikálnímu islámu?

Barack Obama, prezident USA
Barack Obama, prezident USA
Foto: Pete Souza

Není běžné, aby americký prezident veřejně kritizoval vládu spřátelené země, konstatuje úvodník serveru New York Times s odkazem na vystoupení Baracka Obamy, který minulý týden přednesl dobře promyšlenou analýzu problematického vztahu mezi USA a Saudskou Arábií. Vlivný deník se nyní rovněž zamyslel nad zdaleka ne bezproblémovým partnerstvím obou zemí.

Nezodpovědný spojenec

NY Times připomíná, že Obama již dlouho považuje Saudskou Arábii a další sunnitsko-arabské státy za represivní režimy, jejichž striktní interpretace islámu přispívá k rozmachu extremismu. V otevřené a dlouhé debatě s novinářem Jeffrey Goldbergem ze serveru The Atlantic pak Obama zařadil Saúdy mezi další  "nezodpovědné" spojence, kteří žádají po Spojených státech, aby za ně vybojovaly jejich bitvy a "zneužívají americké svaly ke svým úzkým a sektářským cílům," parafrázuje úvodník amerického prezidenta.

Obama, který Saudskou Arábii a další sunnitsko-arabské vlády mimo jiné obvinil, že podporují protiamerické ozbrojené povstalce, též Goldbergovi sdělil, že Saúdové by se měli více snažit "sdílet svůj region" tím, že dosáhnou "nějaké formy studeného míru" se svými nepřáteli v Íránu, doplňuje NY Times.

Úvodník konstatuje, že Saúdové okamžitě vrátili úder, když princ Turkí al-Fajsal, bývalý ředitel saúdských tajných služeb, v článku pro server Arab News napsal, že Obama neocenil, co vše vláda Saudské Arábie činí, včetně sdílení zpravodajských informací v boji proti terorismu. "Je však skutečností, že toto desetiletí trvající partnerství zrozené z antipatií k Sovětskému svazu a americké závislosti na saúdskoarabské ropě se stává stále křehčí," deklaruje známý deník.

Komentář v originálním znění si můžete přečíst zde.        

Vlivný server poukazuje, že Saúdové se začali natolik obávat dominance ši'ítského Íránu v blízkovýchodním regionu, že se pokoušejí zničit dohodu o íránském nukleárním programu, přestože ta výrazně omezuje jaderné aktivity Teheránu. "Saúdsko-íránský boj také rozdmýchává zástupné války v Sýrii, Jemenu a Iráku," píše NY Times. Vysvětluje, že saúdská intervence v Jemenu nadále přiživuje katastrofální válku mezi tamní Saúdy podporovanou vládou a Íránem zaštítěnými Hútii. Stejně tak Rijád podporuje některé radikální povstalecké skupiny bojující v Sýrii proti prezidentu Bašáru Asadovi, za nímž naopak stojí Írán, dodává úvodník.         

"S ohledem na toto není překvapivé, že se princ Turkí ušklíbá nad Obamovou myšlenkou sdíleného sousedství," uvádí známý deník.   

Islám se musí sblížit s moderním světem

Již v roce 2002 přitom Obama ve svém projevu označil Saudskou Arábii a Egypt jako "takzvané spojence Ameriky" a konstatoval, že obě země musí přestat s útlakem disidentů a tolerováním korupce a nerovnosti, připomíná NY Times. Odkazuje i na Obamova aktuální slova z rozhovoru s Goldbergem, v němž prezident prohlásil, že nelze dosáhnout komplexního řešení islámského terorismu dokud se islám nesblíží s moderním světem.

"Bohužel, saúdská královská rodina, která se nyní nachází v rukou chatrného nového vedení  za situace, kdy saúdské hospodářství ohrožují padající ceny ropy, neukazuje jakýkoliv vážný zájem na osvícenských změnách," kritizuje NY Times. Obama tak nyní bude tlačit, aby se ze zákulisních jednání o saúdsko-amerických vztazích staly rozhovory otevřené, předvídá úvodník.

"Je zde však něco, co může Washington učinit, aby podpořil transformační reformy?" pokládá otázku NY Times. Obává se, že krom prezentace kritických názorů Obama, který Saudskou Arábii navštíví příští měsíc a setká se s představiteli států Perského zálivu, cítí potřebu udržet spojenectví na základě tradičních linií.

Známý deník konstatuje, že z Obamova funkčního období již mnoho času nezbývá, a prezident USA tak nemůže komplexně promyslet, jak by se Spojené státy a Saudská Arábie mohly společně pohnout kupředu. "Tento úkol tak z velké části bude náležet jeho nástupci," uzavírá NY Times.   

Témata:  USA Saúdská Arábie Barack Obama

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy