Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Irácký duchovní vyzval stát, aby se zisk z prodeje ropy rozdělil mezi lidi

Těžba ropy
Těžba ropy
Foto: Pixabay

Bagdád - Vlivný šíitský duchovní v Iráku Muktada Sadr vyzval dnes k tomu, aby každý Iráčan získal přímý podíl z příjmů z prodeje irácké ropy.

Irák, který v hrubých odhadech disponuje jedněmi z největších zásob ropy na světě, se řadí až na 161. místo ze 168 sledovaných zemí v indexu vnímání korupce za rok 2015, jenž vydává organizace Transparency International.

Spravedlivé přerozdělování příjmů z ropy je podle Sadrova dnešního projevu cestou k ukončení korupce, zlepšení veřejných služeb a oživení ekonomiky. Duchovní nicméně neupřesnil, jak by chtěl k vytvoření rovných podílů dospět. Země, jejíž severní část ovládají autonomně Kurdové a severozápadní část bojovníci Islámského státu, nemá věrohodnou centrální evidenci obyvatel.

Sadrovi stoupenci vedou již asi měsíc protivládní protesty. Podle Reuters není jasné, zda Sadrův požadavek je podmínkou pro ukončení protestů.

Témata:  Irák ropa

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 21:33

Julia Navalná je na seznamu 100 nejvlivnějších lidí světa časopisu Time

Julia Navalná, vdova po zesnulém ruském opozičním vůdci Alexeji Navalném, hovořila pro časopis Time o svém rozhodnutí vstoupit do politiky poté, co se objevila na obálce jeho posledního čísla, které je věnováno stovce nejvlivnějších lidí světa.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy