Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Atentáty a migrační politika Merkelové? Tyto dvě věci spolu nesouvisí, tvrdí Němci

Německá vlajka
Německá vlajka
Foto: Pixabay

Berlín - Nedávné teroristické útoky v Bavorsku podle většiny Němců nijak nesouvisejí se vstřícnou migrační politikou kancléřky Angely Merkelové.

Vyplývá to z průzkumu veřejného mínění, který na zadání časopisu Stern zpracovala agentura Forsa. Že nese Merkelová na atentátech kvůli svému postupu v migrační krizi vinu, si myslí ani ne třetina dotázaných.

Z 28 procent respondentů, podle kterých nese kancléřka kvůli své politice spoluvinu na nedávných teroristických útocích ve Würzburgu a Ansbachu, se více než tři čtvrtiny označily za voliče pravicově populistické strany Alternativa pro Německo (AfD). Spojovat vstřícnost Merkelové k uprchlíkům se spoluzodpovědností za červencové útoky odmítá 69 procent dotázaných.

Proti tezi, že Merkelová do země svou politikou přilákala teroristy, se staví i dvě třetiny voličů konzervativní bavorské Křesťanskosociální unie (CSU), jejíž předseda a bavorský premiér Horst Seehofer je jedním z nejtvrdších kritiků současné migrační politiky spolkové vlády. Sám Seehofer před časem uvedl, že Merkelové za teroristické útoky v jeho spolkové zemi nedává sebemenší vinu.

Témata:  Německo uprchlíci terorismus

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 14:55

Lavrov se rázně obořil na Izrael. Obhajuje požadavky Íránu

Rusko dalo Izraeli jasně najevo, že Írán "nechce eskalaci" napětí v regionu Blízkého východu. Uvedl to v pátek ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v reakci na noční útoky v Íránu.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy