Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Prezident Tuniska čelí kritice, za premiéra jmenoval svého příbuzného

Tunisko
Tunisko
Foto: Pixabay

Tunis - Tuniský prezident Kaíd Sibsí jmenoval dnes novým premiérem dosavadního ministra Júsufa Šáhida. Pověřil ho, aby vytvořil kabinet národní jednoty.

Tuniští poslanci vyslovili na konci července nedůvěru vládě dosavadního premiéra Habíba Sída kvůli údajně nedostatečnému pokroku v zavádění hospodářských reforem.

Čtyřicetiletý Šáhid, který byl v dosavadní vládě ministrem pro místní záležitosti, má nyní 30 dní na sestavení vlády. Na přání prezidenta bude Šáhid podle svých slov usilovat o vytvoření "vlády národní jednoty". Kabinetu pak musí vyslovit důvěru parlament.

Nový premiér je členem sekulární strany Nidá Túnis (Hlas Tuniska), kterou založil prezident Sibsí a jejímž členem je i expremiér Síd. Jeho vládě vyslovil parlament nedůvěru v sobotu kvůli údajně pomalému tempu zavádění hospodářských reforem a neuspokojivé bezpečnostní situaci v severoafrické zemi. Sídův kabinet Tunisku vládl od února loňského roku.

Sibsího rozhodnutí jmenovat do čela vlády právě Šáhida vyneslo oběma politikům mnoho kritiky, neboť nový premiér je s prezidentem v příbuzenském vztahu.

Témata:  Tunisko Kaíd Sibsí

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 16:59

Kreml chce zatlačit Ukrajince hlouběji, obává se střel ATACMS

V případě, že Kyjev získá od Spojených států taktické balistické střely ATACMS s delším doletem, Rusko bude nuceno provést hlubší vojenské akce proti ukrajinským silám a rozšířit tzv. nárazníkovou zónu.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy