Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Muslimský starosta Khan se nekompromisně vyjádřil k útoku v Londýně

Londýnský starosta Sadiq Khan
Londýnský starosta Sadiq Khan
Foto: Facebook

Londýn – Jednu ženu zabil a dalších pět lidí zranil mladík (19) s nožem, který zaútočil v centru britské metropole. Policie mluví o tom, že roli při činu mohl hrát roli duševní stav útočníka, nevyloučila však ani teroristický čin. Starosta Londýna Sadik Khan kvůli incidentu posílá vzkaz všem obyvatelům města.

K útoku došlo na Russellovo náměstí v centru Londýna. „Bezpečnost všech Londýňanů je mou prioritou číslo jedna a mé srdce je s oběťmi incidentu a jejich blízkými. Mluvil jsem s policejními komisaři, kteří mě ujistili, že naši policisté pracují velmi tvrdě, aby prozkoumali, co přesně se stalo, a aby nás ostatní udrželi v bezpečí," snažil se Londýňany prostřednictvím Facebooku uklidnit muslimský starosta.

Připomněl, že muž byl zadržen přímo na místě činu. Podle médií byly ulice v okolí plné policistů, kteří se zjevně snažili předejít dalšímu útoku a pátrali po možném komplici muže. „Policie s ním mluví a pátrá po informacích, které by vše objasnily – a to včetně motivu činu," uvedl Khan.

„Apeluji na všechny Londýňany, aby zůstali v klidu a ve střehu. Cokoliv podezřelého nahlaste na policii. My všichni máme důležitou úlohu, jsme oči a uši naší policie a bezpečnostních služeb a pomáháme zajistit bezpečnost Londýna. Naši policisté plní naším jménem neuvěřitelně obtížný úkol a mají mou plnou podporu," dodal Khan.

Ještě před několika hodinami přitom na sociálních sítích uvedl, že „bezpečnost a zabezpečení všech Londýňanů je jeho prioritou". „Naše policie a bezpečnostní služby každý den pracují neuvěřitelně tvrdě. Dnes se do ulic města vydala první skupina našich nových specializovaných a kvalifikovaných důstojníků připravených k ozbrojené reakci," napsal ještě před útokem.

Témata:  Velká Británie útok muže s nožem v Londýně Sadiq Khan

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 11:40

Počasí: Meteorologové nadále varují před nočním mrazem v Česku

Každým dnem se blíží očekávané oteplení, ale před námi jsou ještě alespoň dvě mrazivé noci. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) ve středeční výstraze upozornil, že v noci na čtvrtek a na pátek klesnou teploty pod nulu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy