Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Největší zmírnění trestů za posledních sto let: Obama potěšil 214 lidí

Barack Obama, americký prezident
Barack Obama, americký prezident
Foto: kremlin.ru

Washington – V Bílém domě proběhlo největší zmírnění trestů za posledních sto let. Americký prezident zkrátil tresty celkem 214 vězňům, včetně 67, kteří byli odsouzeni na doživotí, jak informuje agentura AP.

Téměř všichni vězni byli odsouzeni za nenásilné trestné činy související s kokainem, metamfetaminem, nebo jinými druhy drog. Několik bylo zároveň odsouzeno za nepovolené ozbrojování, které souvisí s jejich drogovou aktivitou. Ve velké většině se jednalo o muže.

Obamův tlak na snížení trestů za nenásilnou trestnou činnost se opět potvrdil. Odráží jeho dlouhodobý názor, že USA potřebují napravit následky přísných trestů, kdy jsou desítky tisíc osob zavřeny ve vězení na zbytečně dlouhou dobu. Tímto snižováním trestů zvyšuje tlak na kongres, kde by se měla problematika napravit.

Jeden z vězňů Dícky Joe Jackson z Texasu dostal v roce 1996 doživotní trest za prodej metamfetaminu a nelegálně drženou zbraň. Je přezdíván jako Perníkový táta, protože si nemohl dovolit peníze na léčbu pro svého syna. V roce 2013 řekl, že trest smrti by pro něj byl vhodnější, protože doživotní trest je pro něj utrpením.

Mezi dalšími je například Debra Brownová, která v roce 2002 byla usvědčena z prodeje kokainu a byla odsouzena na 20 let. Oběma i dalším skončí trest 1. prosince.

Během vlády v Bílém domě Obama zmírnil trest už 562 osobám, což je více než devět posledních prezidentů dohromady. Téměř 200 z nich bylo odsouzeno k doživotí.

Prezidenti mají tendenci používat své pravomoci ke konci jejich předsednictví, Obamova kancelář říká, že se v posledních měsících tempo ještě zvýší.

Témata:  Barack Obama USA věznice

Aktuálně se děje

19. dubna 2024 13:13

Zimní počasí v Česku: Od dopoledne sněží, ústav aktualizoval výstrahy

Do českých hor i nížin se vrátila zima, ve vyšších polohách už od dopoledne sněží. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek upřesnil výstrahu před novou sněhovou pokrývkou a mrazem ve vegetačním období. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy