Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Kuba nemá politické vězně? Blbost, zuřili disidenti a zveřejnili seznam

Ilustrační fotografie
Ilustrační fotografie
Foto: Tomáš Zdechovský

Havana - Kubánská exilová organizace zveřejnila seznam 47 politických vězňů na Kubě. Prezident Raúl Castro v pondělí po setkání s Barackem Obamou v Havaně prohlásil, že dostane-li takový soupis, okamžitě vězně osvobodí.

Castro dlouhodobě tvrdí, že na Kubě političtí vězni nejsou, což Kubánsko-americká národní nadace (FNCA) označila za "drzost".

Podle další opoziční organizace Kubánské komise pro lidská práva a národní usmíření (CCDHRN) bylo jen v letošním roce na Kubě zadrženo z politických důvodů 2555 lidí, i když většina z nich jen na několik hodin.

Důkazem toho je i zatčení desítek členek skupiny Dámy v bílém jen několik hodin před příletem Obamy na Kubu.

Kubánští disidenti opakovaně prohlašují, že za více než rok oteplování vztahů USA a Kuby se postavení kubánské opozice nijak nezměnilo a Kubánci stále žijí v totalitě.

"Ten seznam nebude nikdy kompletní," prohlásil šéf exilového Střediska pro svobodnou Kubu (CFC) Frank Calzón. A dodal, že součástí dohody Havany s Washingtonem, která zahájila novou kapitolu v jejich vztazích, bylo propuštění 53 kubánských disidentů koncem roku 2014. Někteří z nich ale byli letos opět zatčeni.

Témata:  Kuba Raúl Castro disidenti

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 22:05

Fiala potvrdil, že slovenská sbírka pomůže k nákupu munice pro Ukrajinu

Česko našlo cestu k využití finančních prostředků získaných v rámci slovenské občanské sbírky pro českou iniciativu na nákup dělostřelecké munice pro ukrajinskou armádu. Po skončení mimořádného unijního summitu to uvedl český premiér Petr Fiala (ODS). 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy