Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

"Nevinné pošťuchování" se stupňuje. Vrací se éra studené války?

Ruská vlajka
Ruská vlajka
Foto: Pixabay

Tallinn - Hackerský útok na počítačové systémy doprovázející prezidentskou kampaň Hillary Clintonové se pomalu přesouvají do sfér druhé poloviny 20. století, kdy USA a SSSR sváděly studenou válku.

Takové hodnocení zaznívá z řad estonského parlamentu - podle něj nejsou ruské aktivity nějakým spiknutím, nýbrž vzkříšení politických metod Sovětského svazu. Cílem je zasít nedůvěru a nepřátelství mezi západní spojence kdykoli, kdekoli, jakmile se naskytne příležitost.

Odborníci předpokládají, že studená válka se vrátí v aktualizované podobě. Tentokrát už bude doménou využívání západních jazyků, nastoupí armáda hackerů, spšionů, agentů, úplatní jedinci, zneužitelné skupiny a především internet. Naznačuje to i fakt, že útok vedený na Hillary Clintonovou nebyl jediným cílem, ani Donald Trump není, myšleno v onom souboji zpravodajských služeb, tím vítaným protipólem, Moskva ho rozhodně podporovat nebude, domnívají se analytici. Všeobecně se má za to, že Rusko v tomto i jiných případech efektivně využilo západní demokratické systémy právních států a namířilo tak proti svému soupeři jeho vlastní zbraně. Je to vlastně metoda plíživého počítačového viru. Stačí dezinformace, falešné obvinění, výmysl nebo nelegálně zachycený soukromý rozhovor - zkrátka jakákoli forma kompromitace - v souvislosti s médii, a pak už mohou autoři jen s uspokojením pozorovat, jak se žraloci postarají sami o sebe.

Myslet si, že zmíněný hackerský útok na Clintonovou v závěru předchozího měsíce je něčím novým, je zcela zcestné. Podobný boj svádí daleko větší množství amerických spojenců, včetně států aspirujících na členství v NATO, stejně jako bývalé ruské satelity. Jsou doloženy úniky informací v Maďarsku, Na Slovensku, v Makedonii či Ukrajině a jejich vliv na politickou destabilizaci. Choulostivé telefonní hovory ukrajinských politiků byly dle amerických diplomatů zveřejněny záměrně v té nejcitlivější době. Podobné to bylo v Polsku při diskreditaci prozápadní vlády, odborníci se netají tím, že podobné praktiky nahrávají růstu nacionalistických sil v Evropě, čímž se značně komplikuje úloha a existence Evropské Unie.

Je nutné pokračovat dál? V roce 2012 došlo na základě získaných údajů k pádu vlád v Gruzii a Makedonii. Je dobře známý případ Edwarda Snowdena, jehož akce byla byla perfektně naplánovaná a načasovaná - dnes žije tento člověk v Moskvě a nedávno byl označen ruskými úřady jako spolupracovník bezpečnostních složek Ruska. Také Wikileaks je považována za otevřeného kooperátora ruských bezpečnostních agentur a je označována za pouhou zástěrku pro uchovávání odcizených dokumentů.

Rusko se může vrátit k metodám KGB za dob Andropova, jak je popsal zběh Oleg Kalugin: "Nikoli sběr informací, ale podvratná činnost, aktivní opatření k oslabení Západu, vrážení klínů do společenství západních alianců všeho druhu, zejména NATO, rozeštvat spojence, oslabit v očích obyvatel ostatních kontinentů USA a připravit tak půdu pro případnou válku. Ti by pak byli náchylnější k hněvu na USA a ztratily by důvěru."

Je nepochybné, že Putin přes veškerou snahu jeho vliv bagatelizovat dokázal zasáhnout americkou demokracii na citlivém místě. USA měly dlouho luxus v tom směru, že byly daleko od bojového pole, ale díky moderním technologiím se mění i struktura boje - a ten už geografické rozmístění zdaleka tolik neakceptuje. Takže, Ameriko, vítej ve válce!

Témata:  USA Rusko Edward Snowden

Aktuálně se děje

20. května 2024 21:54

Litva: Ukrajina by měla mít více svobody při útocích na cíle v Rusku

Západní spojenci Ukrajiny by měli zrušit omezení na použití zbraní dodaných na Ukrajinu a dopřát Kyjevu více svobody při útocích na cíle v Rusku. V pondělí to během rozhovoru prohlásil litevský ministr zahraničí Gabrielius Landsbergis, informuje agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy