Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Řecko rozhodlo o mešitě uprostřed Atén. Tamní církev i nacionalisté zuří

Řecko, státní vlajka
Řecko, státní vlajka
Foto: Pixmac

Atény – V centru řecké metropole vznikne za státní peníze mešita. Návrh sice vyvolal odpor řeckých nacionalistů i rozkol mezi poslanci, nakonec ho však podpořily dvě třetiny parlamentu, informovala řecká média. 

Mešita by měla být postavena zhruba do půl roku, stát má na místě bývalých vojenských garáží ve čtvrti Votanikos. Její cena se odhaduje na 950.000 eur (25,7 milionu Kč). Proti návrhu byli pouze Nezávislí Řekové, koaliční partneři vládní levicové formace SYRIZA, a neonacisté ze Zlatého úsvitu.

Mešita o podlahové ploše 600 metrů čtverečních má nahradit provizorní modlitebny v bytech, kavárnách a pronajatých halách, které se rozmnožily v zemi v důsledku navyšování počtu muslimských přistěhovalců zejména z Blízkého východu a severní Afriky.

Záměr odsuzuje také řecká pravoslavná církev. Úřady vyšly vstříc křesťanské většině přinejmenším tím, že nepovolily postavení minaretů, které patří k nejvýraznějším architektonickým symbolům islámu. Samotná stavba s kupolovitou střechou pak bude podobná klasickým pravoslavným chrámům, jichž jsou v Řecku tisíce.

V Řecku, které má jedenáct milionů obyvatel, žije oficiálně 120.000 muslimů, příslušníků turecké menšiny, především v Thrákii na severovýchodě země. V této oblasti je asi 300 mešit.

Témata:  Řecko muslimové

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

27. dubna 2024 12:40

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště

Ukrajinské drony zasáhly dvě ruské ropné rafinerie a vojenské letiště v rámci rozsáhlého útoku, který Kyjev podnikl v noci na sobotu, uvedl podle AFP zdroj z prostředí tamního resortu obrany.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy