Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Belgická armáda čelí velkému problému, působí v ní lidé spojení s extremistickými skupinami

Belgie, Brusel
Belgie, Brusel
Foto: Pixabay

Brusel - Belgická vojenská rozvědka se zaměřila na aktivity příslušníků armády ohledně možného spojení s extremistickými skupinami. Potvrdila to belgická média s odvoláním na potvrzení ministerstva obrany.

Rozvědka v současné době sleduje 50 vojáků, přičemž list Het Belang van Limburg a časopis Knack uvedly, že jsou potvrzeny čtyři případy spojení s krajně pravicovou skupinou nazvanou Soldiers of Odin (Odinovi vojáci), která byla založena ve Finsku v roce 2015. Jak uvedl mluvčí ministerstava obrany, jeden z vojáků se po zveřejnění informace rozhodl zpřetrhat se skupinou další vazby.

Podle Laurence Mortier, tiskové mluvčí ministerstva obrany je u vojenského personálu pravidelně ověřována jeho spolehlivost. Vojáci, u kterých existuje podezření ze styku s extremistickými skupinami jsou pod trvalým dohledem vojenské zpravodajské služby a mohou být zbaveni určitého stupně prověření.

Belgická armáda přesně klasifikuje pojem extremistických skupin, mezi něž jsou řazeny neonacistické organizace, motocyklové gangy jako Hell's Angels či náboženští extrémisté. "Rozhodně mezi ně nepatří běžné fotbalové kluby," dodává mluvčí ministerstva obrany. S odvoláním na zákony o ochraně osobních údajů odmítla sdělit, zda u zbývajících tří příslušníků ozbrojených sil, u nich byl zjištěn kontakt na Soldiers of Odin, byla snížena jejich úroveň bezpečnostní prověrky. Vzhledem k tomu, že tato krajně pravicová skupina není v Belgii zakázána, mohou být vojáci pouze monitorovány. Belgická vláda vyslovila přesvědčení, že všichni takoví příslušníci jsou plně pod kontrolou. 

Soldiers of Odin působí v několika zemích, včetně Švédska a Norska. Jejich náplní je sestavování pouličních hlídek, které mají bránit a chránit obyvatelstvo proti útokům přistěhovalců.

Témata:  Belgie Armáda Belgie extremismus

Aktuálně se děje

24. dubna 2024 21:41

Hamás ukázal rukojmího na videu. Zmocnil se ho na festivalu

Teroristé z palestinského hnutí Hamás ve středu zveřejnili video s jedním z rukojmích. Podle médií jde o izraelsko-amerického mladíka, kterého se militanti zmocnili na festivalu. V rámci války v Gaze má brzy následovat další fáze - izraelská ofenziva do Rafáhu. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy