Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Írán, jako úplně první země, zakázal hru Pokémon Go

Mobilní hra Pokemon Go
Mobilní hra Pokemon Go
Foto: Reprofoto YouTube

Teherán - Íránské úřady zakázaly aplikaci hry Pokémon GO umístěnou na mobilních telefonech. Zdůvodnily to blíže neupřesněnými bezpečnostními obavami.

Jak uvedl server BBC, Írán dosud sdílel obavy některých států kolem bezpečnosti této hry, ale teď se stal první zemí, která ji zakázala.Hra se odehrává ve virtuálním světě, ale navádí hráče na reálná místa, kde - opět virtuálně - sbírají kultovní animované postavičky.

Ačkoli Írán omezuje přístup k sociálním sítím, v minulých týdnech se na nich mezi Íránci začalo o Pokémon GO čile diskutovat.

V červenci se objevily zprávy, že íránské úřady čekají, do jaké míry s nimi budou tvůrci hry ochotni spolupracovat, než Teherán přikročí k případnému zákazu.

S hrou a hráči se pojí některé incidenty, o nichž média informují. Indonésie zakázala hru svým policistům, Izrael zase vojákům. Jeden francouzský hráč byl zatčen, když se ve snaze najít Pokémona dostal na vojenskou základnu. Úřady v New Yorku tento týden oznámily, že hra bude zakázaná sexuálním násilníkům, kteří dostali podmínečné tresty. Existuje prý riziko, že by na hru mohli odlákat na odlehlá místa děti a zneužít je.

Saúdská Arábie vydala fatvu - náboženský dekret - zakazující hrát už karetní podobu Pokémonu a nyní oznámila, že se fatva týká také současné aplikace. Původní zákaz je starý 16 let a vydán byl kvůli tomu, že součástí hry byly "zakázané obrázky" a že hra odporuje islámskému zákazu hazardních her.

Témata:  Írán Pokemon

Aktuálně se děje

25. dubna 2024 12:57

GIBS obvinila policisty kvůli únorovému incidentu před barem v Praze

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy