Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Střelec z Mnichova věděl, co dělá. Obdivoval Hitlera a s otcem jezdil na kurzy střelby

Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Střelba v Mnichově (22.7.2016)
Foto: YouTube

Mnichov - Mnichovský střelec David Sonboly jezdil dříve s otcem do Íránu na kurzy střelby. Vrah také obdivoval Adolfa Hitlera a považoval se za árijce. Před dvěma týdny v obchodním centru zastřelil 9 lidí a desítky dalších zranil.

Osmnáctiletý David Sonboly jezdil do země původu s otcem Masoudem. Při poslední návštěvě Íránu loni v prosinci vzal Masoud svého syna na střelnici, informoval zpravodajský magazín Focus. Kromě střelby se měl Sonboly naučit zacházet i s jinými zbraněmi.

Střelcův otec se o výletech do Íránu v žádném rozhovoru nezmínil. Pro německý deník Bild jen vypověděl, že od masakru dostává on, jeho manželka i jejich 14letý syn výhrůžky. O synově radikalizaci ani plánovaném útoku prý nevěděl.

Už dříve vyšlo najevo, že Sonboly uctíval Adolfa Hitlera a obdivoval nacistické zločiny. Považoval se za příkladného árijce a opovrhoval Araby i Turky, kteří ho ve škole šikanovali. Byl také pyšný na to, že sdílí datum narození (20. dubna) s Hitlerem.

Sonboly byl navíc rasista, nenáviděl menšiny a přistěhovalce. A to i přesto, že jeho rodiče jsou Íránci a on sám vlastnil německý i íránský pas. Narážky na svůj původ prý agresivně odmítal se slovy: "Já jsem Němec, narodil jsem se tady!"

Spolužákům údajně několikrát vyhrožoval smrtí a před masakrem v obchodním centru je na místo plánovaného útoku zval. Podle policie byl Sonboly posedlý masovými vrahy včetně norského fanatika Anderse Breivika.

Při útoku, který plánoval více než rok, Sonboly záměrně mířil na cizince a na děti. 22. července zastřelil 9 lidí a 21 dalších zranil, než obrátil zbraň proti sobě. Většinu obětí tvořili mladí lidé ve věku 14 až 21 let.

Témata:  Německo střelba v Mnichově

Aktuálně se děje

18. dubna 2024 19:07

Putinova ex-manželka přišla ve Francii o vilu. Kreml zuří

Kreml ve čtvrtek odsoudil rozhodnutí francouzských úřadů zkonfiskovat vilu, která patří současnému partnerovi exmanželky ruského prezidenta Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy