Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu

Ruské letadlo vylétlo nad Izrael, přiznaly úřady

Ruské bojové letectvo v Sýrii
Ruské bojové letectvo v Sýrii
Foto: mil.ru

Jeruzalém - Rusko přiznalo, že se jeho bezpilotní letadlo dostalo do vzdušného prostoru nad izraelskou část Golanských výšin.

Podle nejmenovaného izraelského představitele citovaného dnes deníkem Haarec, letadlo patřilo ruským jednotkám rozmístěným v Sýrii. Rusové přiznali, že se do izraelského prostoru dostalo vinou lidské chyby.

Incident se stal před třemi týdny a patří podle soudu izraelského tisku k nejvážnějším střetům ruské a izraelské armády od loňského vstupu Ruska do syrských bojů. Rusové bojují od září 2015 na straně syrského prezidenta Bašára Asada.

Ruský bezpilotní letoun se 17. července dostal asi čtyři kilometry do izraelského vzdušného prostoru. Izraelská protivzdušná obrana se ho bez úspěchu pokusila třikrát zastavit. Nejdříve vypálením dvou střel Patriot a potom rakety typu vzduch-vzduch z letadla. Bezpilotní stroj se potom vrátil do Sýrie.

Rusko a Izrael kvůli bojům v Sýrii vytvořily před několika měsíci koordinační mechanismus, který má zabránit nechtěným střetům armád.

Témata:  Rusko ruské angažmá v Sýrii Ruská armáda

Aktuálně se děje

27. dubna 2024 19:39

26. dubna 2024 21:50

Biden poprvé deklaroval, že chce debatovat s Trumpem

Listopadovým prezidentským volbám v USA by měly předcházet předvolební duely obou kandidátů. Úřadující prezident Joe Biden se v pátek jasně vyjádřil, že nejpozději na podzim je ochoten debatovat s republikánským vyzyvatelem a svým předchůdcem Donaldem Trumpem, informovala AP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy